Facebook-u
Twitter-u
Elektro automobili

S obzirom da u startu koštaju znatno više od sličnih modela sa klasičnim benzinskim i dizel motorima, automobili na električni pogon svoj put do kupaca pronalaze kroz državne subvencije, poreske olakšice i druge beneficije koje im u razvijenim zemljama pripadaju po zakonu. Postavlja se pitanje šta bi se dogodilo sa prodajom električnih automobila da ne postoji intervencija države?

Da su električni automobili i dalje skupi, i da ih čak i građani u bogatijim zemljama, sa visokim životnim standardnom, kupuju uglavnom zato što imaju ekonomsku računicu (niski troškovi eksploatacije, poreske olakšice) i druge svakodnevne beneficije (besplatno parkiranje, ulazak u centar grada gde je drugim vozilima zabranjeno, vožnja žutim trakom...), znalo se i ranije.
Međutim, sada smo u prilici da na primeru Danske, koja je bila jedna od predvodnica "buma" električnih automobila u Evropi, vidimo šta se dešava sa prodajom vozila na struju kada država odluči da ukine neke od pogodnosti koje su koristili kupci ove vrste automobila.
Naime, ova država je trenutno jedina članica Evropske unije u kojoj je zabeležen pad prodaje vozila na struju. I to prilično dramatičan pad – u prvom tromesečju 2017. tražnja za električnim automobilima smanjena je za čak 60,5% u poređenju sa istim periodom 2016.
U isto vreme, susedne zemlje, kao što su Nemačka i Švedska, beleže rast prodaje elektroautomobila i do 80%, dok na nivou čitave EU povećanje prodaje prema podacima Asocijacije evropskih proizvođača automobila (ACEA) iznosi 30%.
Šta je dovelo do takvog negativnog trenda u Danskoj, koja je bila među vodećim zemljama po rastu prodaje automobila na struju?

Pad je usledio nakon ukidanja određenih povlastica za kupce električnih automobila i vozila na hibridni pogon – u ovom slučaju ukinute su poreske olakšice, kao deo paketa poreske reforme u toj zemlji.
Podaci o prodaji u prva tri meseca 2017. pokazuju da su kupci u Danskoj znatno manje skloni nabavci vozila na struju, nego u slučaju kada im se nude državni podsticaji.
U danskom Udruženju za električne automobile kažu da je reforma poreskog sistema "potpuno uništila" tržište vozila na elektro pogon.
"Cena je i dalje primaran faktor prilikom kupovine ove vrste automobila", objašnjava Laerke Flader iz Udruženja.
Da je situacija veoma ozbiljna, pokazuje i reakcija prvog čoveka Tesle, Ilona Maska, koji je pokušao da lobira u Danskoj protiv ukidanja poreskih olakšica za kupce električnih automobila, uz tvrdnju da će novi paket poreskih zakona, koji će u potpunosti stupiti na snagu 2019, teško pogoditi tržište vozila na električni pogon u toj zemlji.

Moguće je da će primerom Danske krenuti i neke druge države EU u kojima su električni automobili takođe popularni, što bi uzdrmalo proizvođače čiji se proizvodni program u potpunosti ili u velikoj meri oslanja na prodaju ekološki prihvatljivih automobila, kao i one koji planove za budućnost temelje upravo na razvoju i masovnoj proizvodnji vozila na struju, među kojima su i nemački giganti Volkswagen i Mercedes.
Rešenje se traži u snižavanju troškova proizvodnje električnih automobila, što se opet u najvećoj meri svodi na pojefinjenje pogonskih baterija i njihovu masovniju proizvodnju.
Tako je Mercedes nedavno započeo izgradnju fabrike baterija, po veličini slične Teslinoj "gigafabrici" u Nevadi.
Sniženje maloprodajnih cena električnih automobila, uz povećanje automonije vožnje, dalji razvoj infrastrukture punjača i skraćenje vremena za dopunu baterija, presudni su faktori za omasovljenje prodaje vozila na struju u budućnosti, kada će oni postati tržišno konkurentni tako da državne subvencije i druge olakšice više neće biti presudne prilikom odluke kupaca da nabave električno vozilo.
Kao i u mnogim drugim oblastima kada su u pitanju trendovi koji vladaju u razvijenim evropskim zemljama, Srbija je i u ovom slučaju na začelju.
Bez državnih subvencija i odgovarajuće infrastrukture, a uz nisku kupovnu moć građana, električni automobili na našim putevima još dugo će biti egzotična i retka pojava.

Izvor: b92.net

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
22°C
Vazdušni pritisak: 1024 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 7 km/h
2024-04-16
27°C
2024-04-17
13°C
2024-04-18
12°C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više