Facebook-u
Twitter-u
Vrucine na auto putu

Leto i sezona godišnjih odmora u punom su jeku, a mi vas podsećamo na nekoliko jednostavnih, praktičnih saveta kako da najefikasnije rashladite unutrašnjost automobila i lakše podnesete vožnju po vrućini.

Temperature vazduha u pojedinim delovima Srbije ovih dostižu i 40. podeok na Celzijusovoj skali, pa nije lako ni automobilima, ni putnicima u njima.

Iako mnogi vozači na put kreću noću, kako bi izbegli vrućinu, noćna vožnja se generalno ne preporučuje jer je većina ljudi navikla da preko cele godine u tom periodu dana spava, pa se i pored adekvatne pripreme tokom vožnje može javiti pospanost i gubitak koncentracije, a san vas može savladati neprimetno.

Mnogo je bolje na put krenuti rano ujutru i tako iskoristiti nekoliko sati jutarnje svežine pre nego što “upeče zvezda”.

Da li ćete vožnju započeti u automobilu čija je kabina već previše zagrejana ili ne, zavisi i od adekvatne pripreme neposredno pre polaska na put.

Period od ulaska u automobil, do trenutka kada se u njemu stabilizuje prijatna temperatura za vožnju može se skratiti ako vozilo pre toga nije bilo izloženo direktnom suncu. U slučaju da nemate garažu, ili ne uspete da se ubacite u podzemno parkiralište nekog od tržnih centara, najpoželjnije mesto na kojem tokom vrelih letnjih dana možete parkirati vaš automobil jeste debela hladovina nekog drveta.

Ako je vaš automobil pre vožnje stajao duže vreme na letnjem suncu, kabina će biti prevruća da biste započeli bezbednu i udobnu vožnju. Prvo što biste u takvoj situacije trebalo da uradite jeste da otvorite sva vrata i da sačekate u hladovini, van automobila, bar onoliko koliko imate strpljenja, da se kabina provetri.

Nakon, toga, ako imate klima-uređaj, možete da ga aktivirate i započnete vožnju.

Vožnja sa uključenim klima-uređajem uveliko olakšava boravak u automobilu tokom vrućina. Na vama je da odaberete način rada i temperaturu koja vam odgovara.

I mada neki savetuju da je optimalno podestiti klimu ne temperaturu koja je za 5 stepeni niža od spoljašnje, to baš i nije uvek prijatno. Kada je napolju recimo preko 35 stepeni Celzijusa, to bi značilo da se vozite na neugodinih 30 stepeni u kabini. Naravno, ne treba ići ni u drugu krajnost, pa podešavati klima-uređaj na najmanju moguću temperaturu.

Najbolje je usmeriti vazdih prema bočnim staklima i prema krovu kabine tako da cirkuliše i da stvara prijatnu atmosferu - zdrav razum vam govori da ne usmeravate ledeni vazduh direktno prema putnicima dok je ventilator postavljen na najjači stepen duvanja.

Inače, kontrolu klime bi trebalo raditi jednom godišnje, najbolje pred leto ili pred početak godišnjeg odmora.

Efikasan način da izbegnete vanredno servisiranje klime je da se setite da je isključite nekoliko minuta pre kraja vožnje. Tako smanjujete količinu vlage koja će se zadržati u ventilacionim vodovima dok je automobil parkiran - mikroorganizmi vole topla, vlažna i mračna mesta.

Ako tokom upotrebe klime primetite da se u kabini sakuplja voda, to je najverovatnije zato što je začepljena cev za odvod kondenzacije. U servisu će vam ovaj problem rutinski rešiti, ali važno je da ne odlažete odlazak tamo.

U autu tokom letnjih meseci uvek treba imati štitnik koji sprečava pregrevanje dela enterijera, pre svega instrument table i upravljača. Pokrivanje ovih delova unutrašnjosti svakako povoljno utiče na njihovu dugotrajnost, a i neće vam se desiti da zbog pregrejanog volana niste u stanju da ga uhvatite rukama i da normalno upravljate automobilom kad krenete u vožnju.
 

Izvor: b92.net

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
16°C
Vazdušni pritisak: 1015 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: IJI
Brzina vetra: 7 km/h
2023-03-26
19°C
2023-03-27
13°C
2023-03-28
6°C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više