Facebook-u
Twitter-u
Elektro automobili

"Prosto je neverovatna količina uređaja u modernom svetu koji koriste baterije, a automobili su samo jedna kategorija sa specifičnim zahtevima"

Veselin Jevrosimović je ove nedelje u svojoj kolumni pisao o automobilima na električni pogon i o tome Å”ta koči popularizaciju ovih prevoznih sredstava. U nastavku pročitajte Å”ta predsednik kompanije Comtrade misli o pomenutoj temi.

"Prema relevantnim procenama, proÅ”le godine je u svetu prodato oko 750 hiljada automobila na električni pogon. Premda ova brojka može zvučati impozantno, to je tek jedan procenat celokupne prodaje novih vozila. Situacija je joÅ” poraznija ako znamo da su sva predviđanja govorila o tome da će do 2016. godine automobili na baterije imati značajan udeo u tržiÅ”tu. Postavlja se pitanje u čemu je problem i Å”ta koči bržu popularizaciju ekoloÅ”ki čistih i Å”tedljivih prevoznih sredstava.

Jedan od izazova je kapacitet baterija i potreba da se omogući očekivana autonomija, odnosno mogućnost prelaska određenog broja kilometara bez potrebe za dopunom baterije. Električna vozila sposobna da pariraju prosečnom rezervoaru benzina dobili smo tek nedavno i već se vidi uspeh i rast prodaje. Tehnologija izrade baterija velikog kapaciteta napreduje, ali nedovoljnom brzinom.

Sa druge strane, ne treba da zaboravimo da su se moderne litijum-jonske baterije na tržiÅ”tu pojavile pre svega četvrt veka i da su u međuvremenu preÅ”le ogroman put.

Prosto je neverovatna količina uređaja u modernom svetu koji koriste baterije, a automobili su samo jedna kategorija sa specifičnim zahtevima. Na primer, potrebno je da dopuna baterije na vozilu ne traje značajno duže od punjenja rezervoara fosilnim gorivom, Å”to nije lako ostvarivo. Na tome se već uveliko radi i postižu se značajni rezultati.

Nažalost, nove tehnologije po pravilu zahtevaju viÅ”u cenu jer proizvodnja nije masovna, a troÅ”kovi istraživanja i razvoja su značajni. PoÅ”to industrija litijum-jonskih baterija ubrzano raste, može se očekivati pad cena agregata, a samim tim i električnih automobila, uz karakteristike koje će zadovoljiti potrebe kupaca. Ako pogledamo trend pada cena i rasta kapaciteta u prethodnih deset godina, ima mnogo razloga za optimizam.

Uostalom, o tome govore nove prognoze koje procenjuju da će posle 2030. godine električni automobili po prodaji prestići konvencionalne. Ostaje samo da se nadamo da će se ovoga puta predviđanje i obistiniti".

Izvor: Informer

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i miŔljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greÅ”ke ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

VaŔe sugestije ili primedbe možete da poŔaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
3Ā°C
VazduŔni pritisak: 1022 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: IJI
Brzina vetra: 13 km/h
2022-12-01
5Ā°C
2022-12-02
7Ā°C
2022-12-03
9Ā°C
UV INDEX

Kursna lista

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljŔali VaŔe korisničko iskustvo. Saznajte viŔe