Štampa
Najveću "Folksvagenovu" TAJNU slučajno je otkrio STUDENT

Da je bilo onako kako su želeli roditelji Marka Beša, koncern "Folksvagen" danas bi verovatno bio bogatiji za 25 milijardi evra. Švajcarac iz Bila razotkrio je skandal u vezi s dizel motorima, i to sasvim slučajno, piše “Špigl” u najnovijem broju.

Beš i dvojica kolega sa studija na američkom Univerzitetu Zapadne Virdžinije istraživali su kako je Folksvagen uspeo da napravi dizel koji ispušta toliko malo štetnih gasova.

Institut za istraživanje emisije izduvnih gasova profesora Dena Kardera imao je dosta iskustva sa ovakvim testovima i, što je bilo presudno, mobilne uređaje sopstvene proizvodnje, kojima se emisija izduvnih gasova testira u realnim uslovima.

Obično se automobili prilikom ovakvih testova postavljaju u garažu na točkovima koja simulira kretanje u saobraćaju. U takvim uslovima, odgovarajući softver može da prevari “ispitni sto”. Tako nešto nije moguće s testovima koje su na ulici obavili Beš i dvojica njegovih indijskih kolega. Rezultati su ih zapanjili: testirani “folksvagen pasat” izbacio je 20 puta više štetnih materija u vazduh nego što je dozvoljeno, a “folksvagen džeta” čak 25 puta više!

- Pomislio sam: Da nisam nešto pogrešio, da li je s instrumentima sve u redu? - seća se Beš, koji je tada bio na doktorskim studijama. Provere su potvrdile: Folksvagen je sistematski manipulisao softver u vozilima.

- Uopšte nam nije bio cilj da nekoga raskrinkamo. Bio je to mali istraživački rad, koji se razvio u nešto krupno - kaže Beš.

Nakon izbijanja afere Bešov život je postao stresniji.

- Posle prvih izveštavanja medija o Dizel skandalu bilo je gotovo s normalnim studentskim i inženjerskim životom - priča on, a njegova majka potvrđuje:

- Često mogu da dobijem Marka samo kada radi. Ponekad mi se čini da spava u kancelariji - kaže za švajcarski “Blik”.

Da je bilo po želji Markovih roditelja, mogla bi svakodnevno da ga viđa, jer njegov otac s dvojicom braće u Bilu ima Opelov servis, koji je Mark jednog dana trebalo da preuzme. On je, međutim, želeo da se bavi istraživanjima. Nakon što je završio Mašinski fakultet u Bilu, otišao je u Zapadnu Virdžiniju.

Danas je profesor-asistent i trenutno radi na istraživačkom projektu o izduvnim gasovima kamiona. Da li je na pomolu nova afera?

- Još nismo započeli testiranja - odgovara Mark sa osmehom.

 

Izvor: blic.rs

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više