Facebook-u
Twitter-u
Dizel - ove činjenice će vas zapanjiti

Afera sa dizel-motorima spada u najveće prevare nemačke javnosti, a u njoj su učestvovali svetski poznati proizvođači automobila.

Vladajuća politička garnitura, koja tvrdi da nije znala za prevaru, i dalje ih štiti.

- Nemačka automobilska industrija je milione automobila sa dizel-motorima, sa namerom prevare i falsifikovanim vrednostima emisije štetnih gasova, prodala milionima kupaca. Tom prilikom je prekršen niz zakona.

- Reč je o zajedničkom nedelu firmi Folksvagen, Audi, Porše, Dajmler, BMW i Boš. Po paragrafu 129 nemačkog Krivičnog zakonika, to, uz sve prestupe, predstavlja i „formiranje bande“.

- Zvanična nemačka statistika kaže da se u ovoj zemlji više 8000 smrtnih slučajeva godišnje pripisuje otrovnim gasovima. Pomenuti proizvođači snose dodatnu odgovornost za zdravlje građana u nemačkim gradovima.

- Javnost je za aferu počela da saznaje u septembru 2015.

- Niko od onih koji su formirali bandu još nije pozvan na odgovornost.

- Ni protiv koga nije pokrenut krivični postupak.

- Državno tužilaštvo u okviru svoje obaveze treba da u ovakvim slučajevima samo pokrene istragu, ne reaguje.

- Niko od vladajućih političara nije predložio da se članovi bande krivično gone i kazne.

- U velikim medijima su glavne vesti tipične za Bild od 6.3.2018: „Kome se sada isplati kupovina dizelaša?“, „Tojota neće više da prodaje dizel-modele“ i „Hoće li dizel-automobili sada dobijati po dve plakete?“. O mogućnostima da prevareni kupci tuže proizvođače ili budu obeštećeni, ne piše se.

- U firmi Folksvagen država ima vlasnički udeo od 20,2 odsto.

- Šef udruženja nemačke auto-industrije Matijas Visman član je vladajuće CDU (do 2007. na raznim visokim funkcijama u stranci i poslanik Bundestaga). Bivši je ministar istraživanja i tehnologije, kao i saobraćaja, u nemačkoj vladi. Unet je 2016. sa još 32 osobe u tzv. Crnu knjigu organizacije Grinpis kao jedan od najzaslužnijih za prepletenost politike i lobija automobilske industrije.

- Proizvođači iz „dizel-afere“ su inače 2017. optuženi i za formiranje ilegalnog kartela – između ostalog, dogovarali su se o usklađivanju cena svojih modela – i to u najmanje poslednjih 20 godina. U vezi s tim takođe niko nije pozvan na odgovornost, tužen ili osuđen.

- Proizvođači iz dizel-afere prevarenim kupcima sada nude popuste na svoja nova vozila – ne pominjući prevaru. Popusti se daju uz povraćaj automobila sa dizel-motorom. Oni su minijaturni u odnosu na realnu cenu koju bi stari „dizelaši“ imali da nije bilo prevare. Na taj način proizvođači-prevaranti zarađuju nove milijarde.

- Ni na jednom od internet-portala tih proizvođača nema izvinjenja kupcima niti je prevara tematizovana na bilo koji drugi način.

Izvor:B92.net

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
15°C
Vazdušni pritisak: 1001 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ZJZ
Brzina vetra: 17 km/h
2023-12-05
7°C
2023-12-06
6°C
2023-12-07
5°C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više