Štampa
Kupuju automobile koje testiraju - da bi bili nezavisni

U savremenom svetu, kada automobilski mediji u velikoj meri zavise od objavljivanja reklama za vozila čije testove objavljuju, teško je ostati potpuno nepristrasan i nezavisan.

Mediji i organizacije koje se bave testiranjem novih modela najčešće dobijaju test vozila od proizvođača ili prodavaca automobila, bez obzira na čiju inicijativu dolazi do testiranja.

Osim toga, kompanije pozivaju automobilske novinare na grupne prezentacije i test vožnje, gde su im na raspolaganju vozila sa motorima i paketima opreme koje određuju sami proizvođači.

U svim tim slučajevima, novinari nemaju mnogo izbora osim da sednu za upravljač automobila koji im je "servirala" auto-kompanija i da kasnije svoje impresije iznesu upravo na osnovu tih test primeraka.

Američki Consumer Reports, koji još od 1930-tih godina testira i upoređuje proizvode na tržištu SAD i prezentuje svoja zapažanja tamošnjoj javnosti, u okviru svoje delatnosti ima i testove novih modela automobila.

Međutim, za razliku od medijskih kuća, ova neprofitna sama organizacija odabira i kupuje vozila koja testira i na to godišnje troši milione dolara.

Kako tvrde u Consumer Reportsu, oni to čine pre svega da bi sačuvali nezavisnost u odnosu na proizvođače automobila i ostali objektivni i nepristrasni prilikom ocenjivanja karakteristika i kvaliteta vozila.

Samo u prethodnoj fiskalnoj godini Consumer Reports je na kupovinu test automobila i plate osoblja koje ih testira potrošio 2,1 milion dolara.

Ova organizacija ima i svoj poligon za testiranje vozila koji se prostire na preko 130 hektara gde ispituju performanse automobila u različitim vremenskim uslovima (poput vlažnog kolovoza) kao i po različitim terenima i putnim podlogama, ali i testiraju savremene elektronske sisteme asistencije na novim modelima.

Tako su prilikom testiranja električnog automobila Tesla Model X 90D ispitivali kako funkcioniše autopilot na tom vozilu.

Consumer Reports između ostalog vrši i testove automobilskih guma i sedišta u vozilima, kako bi ispitao njihovu izdržljivost, odnosno udobnost. Upravo je test pneumatika jedan od najskupljih, kažu u toj organizaciji.

Izvor:b92.net
 

 

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više