Štampa
Ubijaju najčešće, a na putevima ih je sve više

Automobili SUV/krosover klase i kamioneti ubijaju pešake dva do tri puta češće od drugih tipova vozila, utvrdilo je istraživanje američkih medija na čelu sa Detroit Free Press i USA Today.

Mediji istuču da su državni čelnici već godinama svesni ove statistike ali da ništa ne rade kako bi umanjili broj smrtnih slučajeva ili javne opasnosti.

Broj poginulih pešaka u SAD je porastao za 45% od 2009. godine, a najodgovorniji za taj "skok" su upravo SUV vozila.

Samo tokom 2016. u SAD je poginulo oko 6.000 pešaka. Najviše nesreća se, očekivano, događa u velikim gradovima, sa populacijom preko 200.000 stanovnika.

Najopasniji grad po pešake je Detroit sa stopom od 34,5 ljudi na 100.000 stanovnika, a u vrhu su još Njuark, Majami, Tampa, Sent Luis i Finiks.

Naravno, nisu samo vozači SUV vozila isključivo odgovorni za ovu statistiku, na nju umnogome utiču i sami pešaci, što zbog prelaska puta van pešačkog prelaza, što zbog dekoncentracije usled korišćenja mobilnih telefona, što zbog alkoholisanog stanja.

Međutim, veza između fatalnih nesreća i SUV/krosover vozila je više nego jasna. Nema tačnih brojki, ali Detroit Free Press tvrdi da je broj pogibija pešaka porastao za 69% u slučajevima u kojima je u udesu učestvovalo SUV vozilo, a u periodu 2009-2016.

Ovi brojevi bi mogli značajno da porastu s obzirom na činjenicu da prodaja vozila SUV klase nezadrživo raste iz godine u godinu u celom svetu.

Izvor:b92.net

 

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više