Štampa
60% automobila starije od 12 godina

Beograd je mnogo uradio poslednjih godina na pošumljavanju i poboljšanju ekološke situacije.

Jedan od važnih ciljeva je i da se radi na tome da bude što više električnih vozila i bicikala u gradskom saobraćaju, izjavio je zamenik gradobačelnika Goran Vesić.

Vesić je kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirovoć" na Dorćolu, gde je obeležen Svetski dan bez automobila, rekao da smo napravili ozbilja korak, ali da se još radi pošumljavanju i sadnji stabala širom grada.

"Zato smo i napravili u poslednje četiri godine čak 20.000 metara kvadratnih pešačke zone, a juče smo počeli radove na Topličinom vencu", rekao je Vesić.

On je najavio da će tokom jeseni biti organizovan konkurs za izgradnju 150 biciklističkih stanica.

"Želimo da u naredne četiri godine izgradimo još 112 kilometara staza za bicikliste. Time jasno hoćemo da damo prednost biciklima u odnosu na vozila. To je veliki iskorak", poručio je zamenik gradonačelnika

Grad namerava da kupi 10 električnih automobila i oko 80 električnih autobusa, najavio je.

"Pokrenućemo inicijativu da električna vozila koriste žutu traku i besplatno koriste parking. Želimo da ih bude što više", rekao je Vesić i poručio da je cilj da Beograd postane "zeleni i ekološki grad".

Zbog toga, dodao je, grad nemerava da od 1. januara 2020. godine zabrani prodaju najlonskih kesa.

"To je prva i istorijska odluka, hrabro smo zakoračili. Tako pokazujemo da poštujemo životnu sredinu, a verujem da će trendove Beograda pratiti i ostali gradovi u Srbiji", naveo je Vesić.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan podsetio je koliko smo napredovali tehnološki, ali je i naveo da je kvalitet vazduha kod nas dramatičnog loš, posebno u Beogradu, Pančevu, Nišu, Subotici i poručio da to mora da se menja.

Podsetio je i da je prošle godine uvezeno oko 131.000 automobila, a od kojih je 60 odsto starije od 12 godina.

"To je veliki problem, uvešćemo niz mera i pokušaćemo da imamo što više elektronskih i hibridnih automobila. Razgovoraćemo u Vladi da pomognemo subvencijama", rekao je Trivan i naveo da čak 6.000 ljudi godišnje umre od posledica lošeg vazduha.

Izvor: b92.net

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više