Štampa

Ovako bi mogao da glasi naslov svake četvrte vesti koju objavimo o saobraćajnim nesrećama. Jer, upravo je telefon jedan od najvećih uzročnika tragedija u saobraćaju.

Neodgovorna upotreba mobilnog telefona tokom vožnje jedan je od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća. Istraživanja pokazuju da telefoniranje tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode četiri puta, a čitanje i pisanje poruka čak osam.

Ako vozite samo 50 km/h, u jednoj sekundi pređete 14 metara. Potrebno vam je dve sekunde da spustite pogled kada vam stigne poruka, što znači da pređete 28 metara gledajući u telefon umesto kuda vozite.

Kako je poznato da Srbi uglavnom voze brže od 50 km/h, jasno je da je rizik od nesreće još veći.

Takođe, vozač koji tokom vožnje koristi mobilni telefon ponaša se kao da je pod dejstvom alkohola od 0,8 mg/ml, reaguje sporije i ne registruje detalje u saobraćaju.

Međutim, kada do nesreće dođe, niko ne želi da prizna da je gledao u telefon.

Damir Okanović

– Upravo zbog toga mi nemamo zvaničnu statistiku koja bi pokazala koliko je saobraćajnih nezgoda izazvano zbog gledanja u telefon. Nezvanični podaci, ipak, pokazuju, da je svaka četvrta saobraćajna nesreća posledica telefoniranja – kaže Damir Okanović direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Saobraćajna policija dobila je novu opremu, pa se od večeras pooštrava kontrola vozača. I najmanje prekoračenje brzine biće sankcionisano. Pitanje je, ipak, kako sankcionisati one koji kucaju poruku dok voze jer policija to ne vidi.

Najbolje bi bilo kada bi ljudi shvatili da nema te poruke koja ne može sačekati da se parkiraju i pročitaju je. U suprotnom, rizikuju svoj i tuđi život – kaže Okanović.

Izvor: telegraf.rs

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više