Štampa
Luksuz je ići kolima na posao ako već postoji javni prevoz

Beograd -- Mi smo lideri u regionu po ceni benzina, dizela i autogasa.

Za samo mesec dana cene benzina porasle su za 6 dinara po litru.

Da li je to početak daljeg rasta cena goriva, za Prvu TV pričaju urednica "Balkan magazina" Jelica Putniković i Goranom Radosavljevićem predsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

"Od 28. januara, litar benzina je koštao 142 dinara, a sada je 154 dinara za litar. To je više od šest dinara", navodi Radosavljević.

Prema njegovim rečima, cena dizela je nešto manje porasla.

Radosavljević ukazuje na povećanje cena "crnog zlata" na svetskim berzama. Cene na svetskom tržištu su porasle, a prema njegovim rečima, kod nas kasne poskupljenja, ali i pojeftinjenja.

Sagovornici Prve TV su se osvnuli na državna zahvatanja. Akcize su ogmomna stavka u ceni goriva. PDV i akcize čine gotovo 58 odsto cene dizela.

"Sve države uzimaju deo novca od prodatog goriva, neke dosta manje", navodi Putniković.

Ona je ulazala da se dešava da države smanje zahvatanja, kad cene na svetskom tržištu porastu. Međutim, kod nas je to ređi slučaj.

"Cena goriva nije tolika, da građani ne mogu da je plate", navodi Putniković.

Putniković navodi da je luksuz ići kolima na posao, ako već postoji javni prevoz.

"Znam mnoge ljude koji će pre kupiti paklu cigareta, nego litru mleka. Tako ima i onih koji će radije da se voze kolima, nego da idu autobusom, jer im je to iz poniženja", navodi Putniković.

Radosavljević se osvrnuo da to da iako cene rastu, raste i potražnja za benzinom i dizelom.

Kako Prva TV navodi, čak 24 zemlje Evrope imaju jeftnije gorivo nego Srbija.

Izvor: b92.net

 

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više