Štampa

Vlada Srbije donela je danas uredbu o ograničavanju naftnih derivata, a danas je saopšteno da će građani na pumpama za litar 196,40 dinara, dok će BMB 95 koštati 174,20 dinara. Do danas je evro dizel bio 197, a benzin 175 dinara. Uporedili smo cene goriva u Srbiji sa onim u regionu.

Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica ocenio je ovu odluku Vlade kao smrt za pumpe.

„Još 1.250 pumpi u Srbiji može da izdrži još mesec dana, a onda doviđenja i prijatno, ključ u bravu, i šta ćemo onda? E onda će biti nestašica“, ističe Rakić, dodajući da ćemo doći u poziciju da NIS sa 350 pumpi snabdeva čitavo tržište u Srbiji.

Tradiocinalno, gorivo je najjeftinije u Mađarskoj i iznosi oko 1,3 evra po litru, a nešto skuplje od toga je gorivo u Severnoj Makedoniji. Alabanci plaćaju jedno od najskupljih goriva, s obzirom da za litar u proseku moraju izdvojiti 1,7 evra po litru.

Građani Hrvatske na gorivo daju nešto više od 1,7 evra.

Prema podacima sa sajta GlobalPetrolPrices - prosečna cena goriva u svetu iznosi 1,36 dolara po litru, a navodi se da među zamljama postoje značajne razlike, a da je to posledica različitih subvencija i poreza. Po pravilu su naftni derivati najjeftiniji upravo u državama koje ih proizvode i izvoze.

Pregled cena goriva zemalja u regionu, po litru, izraženo u evrima

Albanija 1.793

Crna Gora 1.710

Hrvatska 1.767

Severna Makedonija 1.359

Bosna i Hercegovina 1.543

Mađarska 1.300

Kao i svakog petka u poslednjih mesec dana, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije objavilo je novu cenu goriva.

Izvor: nova.rs

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više