Facebook-u
Twitter-u

Osiguranjem od auto-odgovornosti je pokrivena gra─Ĺansko pravna odgovornost za ┼ítetu pri─Źinjenu tre─çim licima upotrebom motornog vozila, ┼íto prakti─Źno zna─Źi da ┼ítetu koju prouzrokuje voza─Ź motornog vozila tre─çem licu, a koje je osigurano od auto-odgovornosti u momentu nastanka ┼ítete ne─çe platiti on ve─ç osiguravaju─ça ku─ça koja je izdala polisu. Va┼íom polisom auto-odgovornosti su pokrivene ┼ítete koju Vi pri─Źinite upotrebom svog vozila tre─çim licima.

Ako prouzrokujete ┼ítetu motornim vozilom ─Źiji vlasnik nite vi ┼ítetu ─çe platiti osiguravaju─ça ku─ça koja je izdala polisu auto-odgovornosti za vozilo kojim je ┼íteta pri─Źinjena i koja je va┼żila u momentu nastanka ┼ítete, bez obzira ko je njime upravljao. Dakle, dejstvo osiguranja auto-odgovornosti se vezuje za vozilo, a ne za lice koje njime upravlja.

┼áto se ti─Źe visine do koje ─çe osiguravaju─çe ku─çe platiti ┼ítetu koju na─Źinite svojim vozilom koje je osigurano od auto-odgovornosti zakonski je regulisano da najni┼żi iznos na koji se mora ugovoriti osiguranje od auto-odgovornosti za autobuse i teretna vozila jeste 200.000 USD, a za ostala motorna vozila 100.000. Osiguravaju─çe ku─çe napla─çuju premiju osiguranja od auto-odgovornosti po Tarifnom sistemu koji je prilago─Ĺen navedenim iznosima pokri─ça. Dakle, osiguravaju─ça ku─ça koja Vam je izdala polisu auto-odgovornosti, za Va┼í putni─Źki automobil, je u obavezi da nadoknadi ┼ítetu, koju vi pri─Źinite svojim automobilom za vreme va┼żenja osiguranja, do iznosa od 100.000 USD po jednom ┼ítetnom doga─Ĺaju. ┼átetu koja prelazi ovaj iznos ─çete sami nadoknaditi za razliku izme─Ĺu 100.000 USD i stvarne visine ┼ítete.

Kada je u pitanju naplata ┼ítete ako ju je prouzrokovalo vozilo iz inostranstva, podno┼íenjem od┼ítetnog zahteva nekoj doma─çoj osiguravaju─çoj organizaciji. Savetujemo da neposredno nakon saobra─çajne nesre─çe od po─Źinioca ┼ítete obezbedite fotokopiju njegove zelene karte kao i uvi─Ĺaj saobra─çajne policije. Ukoliko niste u mogu─çnosti da obezbedite fotokopiju zelene karte, potrebno je detaljno prepisati sve podatke sa nje, a posebno: broj zelene karte, naziv osiguravaju─çe ku─çe koja ju je izdala, period va┼żenja, ime i prezime za koga je izdata i podatke o motornom vozilu za koje je izdata.

Naplata ┼ítete ako ju je prouzrokovalo neregistrovano (neosigurano) vozilo je mogu─ça, ali samo u slu─Źaju ako vozilo koje Vam je pri─Źinilo ┼ítetu podle┼że obaveznom osiguranju od auto-odgovornosti po Zakonu o osiguranju imovine i lica. Takva vozila su motorna vozila, pre svega: putni─Źki automobili, teretna vozila i autobusi.

Ovakve ┼ítete se ispla─çuju iz Garantnog fonda pri Udru┼żenju osiguravaju─çih organizacija Srbije posredstvom neke od osiguravaju─çih ku─ça kojoj ─çete podneti od┼ítetni zahtev.

A ako je nepoznato vozilo na─Źinilo ┼ítetu mo┼żete naplatiti samo nematerijalnu ┼ítetu (smrt, povrede tela, naru┼íavanje zdravlja, itd.) Ovakve ┼ítete se ispla─çuju iz Garantnog fonda pri Udru┼żenju osiguravaju─çih organizacija Srbije posredstvom neke od osiguravaju─çih ku─ça kojoj ─çe tepodneti od┼ítetni zahtev.

Kad govorimo o opasnostima koje postoje ako ste osigurani od auto-odgovornosti kod nepouzdanog osigurava─Źa iako mo┼żda nudi "bolje" uslove pla─çanja premije, morate voditi posebno ra─Źuna o slede─çim stvarima. Na osnovu aktuelne zakonske regulative, ako organizacija za osiguranje kod koje ste kupili polisu osiguranja od auto-odgovornosti prestane da postoji (┼íto danas nije redak slu─Źaj), du┼żni ste, u roku od osam dana od dana kada je prestanak organizacije za osiguranje objavljen u sredstvima javnog informisanja, da kupite drugu polisu auto-odgovornosti kod osiguravaju─çe ku─çe koja jo┼í postoji. Dakle, u ovom slu─Źaju imate dodatni tro┼íak kupovine nove polise. Jo┼í je ve─ça opasnost ako ne kupite novu polisu. U tom slu─Źaju, zakonski, dobijate status neosiguranog vozila i ┼ítetu koju Vi njime pri─Źinite ─çe najpre nadokanditi Garantni fond Udru┼żenja osiguravaju─çih organizacija Srbije. Me─Ĺutim, regresnim postupkom ─çe te na kraju Vi morati platiti celokupnu ┼ítetu uz kamatu i ostale tro┼íkove.

Pored navedenog, i u slu─Źaju da Va┼ía osiguravaju─ça ku─ça jo┼í postoji, ali je nepouzdana, advokati o┼íte─çenog ─Źesto pokre─çu sudski postupak direktno protiv Vas, ─Źime se izla┼żete dodatnim sudskim tro┼íkovima i tro┼íkovima advokata.

BONUS ÔÇô MALUS OSIGURANJE

Na ugovore o osiguranju od auto-odgovornosti od 01.septembra 2011. godine bonus-malus sistem se primenjuje prakti─Źno, ┼íto zna─Źi da se premija osiguranja za odre─Ĺeno vozilo utvr─Ĺuje primenom odgovaraju─çeg premijskog stepena u zavisnosti od toga da li je osiguranik u prethodnom periodu imao prijavljenu ┼ítetu za koju je odgovoran.

Na ovaj na─Źin  osiguranik koji  u prethodnom periodu nije imao ┼ítete, prilikom zaklju─Źenja osiguranja mo┼że o─Źekivati umanjenje premije osiguranja,  odnosno  osiguranik koji je u prethodnom periodu imao ┼ítete mo┼że o─Źekivati  uve─çanje premije osiguranja.

Osiguranici koji u ranijem periodu nisu imali štete po osnovu obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti biće razvrstani u treći premijski stepen i ostvarivaće pravo umanjenja osnovne premije (bonus) od 5%.

Pa┼żljivi voza─Źi koji u naredne tri godine ne u─Źine nijednu ┼ítetu bi─çe razvrstani u  najni┼żi, prvi, premijski stepen i  nagra─Ĺeni maksimalnim  umanjenjem osnovne premije (bonusom) u iznosu od 15%  jer svaka godina pa┼żljive vo┼żnje donosi po 5% popusta i umanjenje  premijskog stepena.      

Manje pa┼żljivi voza─Źi, sa jednom u─Źinjenom ┼ítetom izme─Ĺu dve registracije, moraju da plate 50% skuplju polisu i bi─çe razvrstani u sedmi premijski stepen.

Nepa┼żljivi voza─Źi koji su na─Źinili dve ┼ítete u prethodnom periodu  bi─çe razvrstani u deseti premijski stepen i pla─ça─çe 110% vi┼íu cenu osiguranja, a za tri i vi┼íe na─Źinjenih ┼íteta osiguranik ─çe pla─çati 150% ve─çu premiju obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti i bi─çe razvrstan u dvanaesti premijski stepen.

Dodatna kazna takvim voza─Źima je i daleko sporije vra─çanje na polazni, ─Źetvrti, premijski stepen, koje zbog jedinstvene baze podataka svih osiguranika pri Udru┼żenju osigurava─Źa Srbije  nije ba┼í tako jednostavno. Da bi se voza─Ź koji je do┼íao do maksimalnog, dvanaestog, premijskog stepena vratio na cenu takozvane osnovne premije osiguranja, treba da protekne ta─Źno osam godina i to bez ijedne jedine u─Źinjene ┼ítete.

Zna─Źi, vra─çanje  premijskog stepena ÔÇ×unazadÔÇť  ide svake godine za po jedan stepen, pod uslovom da voza─Ź izme─Ĺu dve registracije nije imao ┼ítetu.

Napominjemo da  se pravo na premiju odgovaraju─çeg premijskog stepena bonus-malus sistema odnosi samo na vlasnika vozila. Promenom vozila ne gubi se ste─Źeno pravo na bonus ili malus jer se ono vezuje za vlasnika. Bonus -malus sistem se primenjuje i na lica koja imaju ovla┼í─çenje dr┼żanja i kori┼í─çenja vozila po osnovu ugovora o lizingu i to se obavezno navodi u polisi.

Naknada štete nastale u saobraćajnoj nezgodi

Motorna vozila po svojoj pravnoj prirodi, spadaju u grupu opasnih stvari, zbog ─Źega se u pogledu odgovornosti za nadoknadu nastupile ┼ítete primenjuje institut objektivne odgovornosti. To prakti─Źno zna─Źi, da ┼ítetnik odgovara za nastalu ┼ítetu bez obzira na krivicu. ┼áteta nastala usled saobra─çajne nezgode mo┼że biti materijalne i nematerijalne prirode, mada one nu┼żno ne uslovljavaju jedna drugu. Nastupanje ┼ítete osnov je da o┼íte─çeno lice u sudskom postupku zahteva pravi─Źnu naknadu:


-NEMATERIJALNE ┼áTETE, a za pretrpljene fizi─Źke bolove, strah, du┼íevne bolove usled umanjenja op┼íte ┼żivotne aktivnosti, naru┼żenosti, smrti bliskog srodnika i naro─Źito te┼íkog invaliditeta, ili pak
-MATERIJALNE ┼áTETE koja naj─Źe┼í─çe podrazumeva razli─Źite vrste o┼íte─çenja na motornom vozilu, ali i tro┼íkove nastale povodom sa─Źinjavanja Zapisnika o o┼íte─çenju vozila, obra─Źuna visine ┼ítete kao i fotografisanje vozila.

Na sednici gra─Ĺanskog odeljenja Vrhovnog suda Srbije utvr─Ĺen je pregled najvi┼íih orijentacionih iznosa pravi─Źne naknade nematerijalne ┼ítete u zavisnosti od njene vrste. U tom smislu o┼íte─çeni u postupku naknade ┼ítete mo┼że zbog umanjenja op┼íte ┼żivotne aktivnosti zahtevati od suprotne strane maksimalni iznos od 2.300.000,00 dinara ili pak za pretrpljene bolove usled naru┼żenosti iznos od preko 970.000,00 dinara, fizi─Źke bolove jakog intenziteta gotovo 600.000,00, pretrpljenog straha usled saobra─çajne nezgode 388.000,00 dinara.

Ovo su maksimalni iznosi koje sud mo┼że dosuditi o┼íte─çenom licu, ali ujedno ne i unapred garantovani jer se sudska odluka-presuda mora temeljiti na izvedenim dokazima tokom postupka. Prilikom odlu─Źivanja o visini pravi─Źne naknade ┼ítete, Sud ─çe posebno uzeti u obzir zna─Źaj povre─Ĺenog dobra, cilj kome slu┼żi ta naknada kao to da se njome ne pogoduje te┼żnjama koje nisu spojive sa njenom prirodom i dru┼ítvenom svrhom.

Sud ─çe prilikom odlu─Źivanja o postavljenom tu┼żbenom zahtevu posebno uzeti u obzir nalaz i mi┼íljenje ve┼ítaka odgovaraju─çe struke (ortopeda, psihijatra, neurologa, ve┼ítaka saobra─çajne struke). Dakle, zadatak ve┼ítaka je da radi izvo─Ĺenja dokaza, utvr─Ĺivanja i razja┼ínjenja neke ─Źinjenice pru┼żi svoje stru─Źno znanje Sudu kao naru─Źiocu ve┼íta─Źenja i strankama u sudskom postupku. Od kvaliteta i sveobuhvatnosti nalaza i mi┼íljenja sudskog ve┼ítaka u velikoj meri zavisi─çe tok i ishod samog sudskog postupka.

Zakonodavac je imperativnim odrebama predvideo obavezu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti vlasnika i korisnika motornih vozila tj. odgovornost za ┼ítetu koju motorna vozila pri─Źine tre─çem licu u vezi sa njihovom upotrebom. Su┼ítina je da se pored odgovornog lica-┼ítetnika u parni─Źnom postupku u svojstvu tu┼żenog, pojavljuje i dru┼ítvo za osiguranje, od kojeg o┼íte─çeno lice mo┼że zahtevati nadoknatu ┼ítete. Naravno, obaveza osiguravaju─çeg dru┼ítva prema o┼íte─çenom licu ograni─Źena je osiguranom sumom koja je va┼żila do dana nastanka saobra─çajne nezgode.

Parni─Źna stanka kojoj o┼íte─çeno motorno vozilo slu┼żi za obavljanje osnovne delatnosti -taksista, dostavlja─Ź itd. mo┼że u postavljenom tu┼żbenom zahtevu ujedno tra┼żiti naknadu materijalne ┼ítete za izmaklu dobit. Izmakla dobit se u pravnoj literaturi defini┼íe se kao ┼íteta koju jedno lice trpi zato ┼íto je tu─Ĺom protivpravnom radnjom spre─Źen da stekne odre─Ĺenu imovinsku korist. U konkretnom slu─Źaju imovinska korist je zarada koju je taksista izgubio za vreme dok nije mogao da radi zbog opravke automobila koji je o┼íte─çen ┼ítetnikovom krivicom. U svojoj praksi Sudovi naj─Źe┼í─çe dosu─Ĺuju naknadu za izmaklu dobit za period od 15 dana koliko je odprilike neophodno da se automobil dovede u stanje u kojem se nalazio pre no ┼íto je saobra─çajna nezgoda nastupila.

Ujedno, Sud mo┼że presudom obavezati tu┼żenog i na pla─çanje rente u odgovaraju─çem, pravi─Źnom iznosu u slu─Źaju da je saobra─çajna nezgoda ostavila trajne posledice na o┼íte─çeno lice u smislu postojanja invaliditeta, te ono nije u mogu─çnosti da ubudu─çe radi i privre─Ĺuje. Renta predstavlja nov─Źanu naknadu koja se ispla─çuje redovno, u odre─Ĺenim vremenskim razmacima, naj─Źe┼í─çe do 15-og u mesecu, u iznosu koji Sud odredi.

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mi┼íljenja kojima se podsti─Źe diskriminacija, mr┼żnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etni─Źkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem u─Źinjeno krivi─Źno delo.

Komentari koji sadr┼że govor mr┼żnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne gre┼íke ili na uredjiva─Źku politiku kaskooriguranje.info takodje ne─çe biti objavljeni.

Sadr┼żaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, ve─ç samo autora komentara!

Va┼íe sugestije ili primedbe mo┼żete da po┼íaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
13┬░C
Vazdušni pritisak: 1012 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: JJI
Brzina vetra: 13 km/h
2024-02-25
18┬░C
2024-02-26
18┬░C
2024-02-27
17┬░C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na grani─Źnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo pobolj┼íali Va┼íe korisni─Źko iskustvo. Saznajte vi┼íe