Štampa

Berlin -- Poslanici gornjeg doma nemačkog parlamenta predložili su Evropskoj komisiji da se nakon 2030. zabrani registrovanje vozila sa motorima na unutrašnje sagorevanje.

“Potrebno je preispitati dosadašnju poresku politiku kako bi se podstakla saobraćajna rešenja koja ne uzrokuju zagađenje i postigao cilj po kojem bi se nakon 2030. u Evropskoj uniji registrovala samo vozila bez emisija”, stoji u zahtevu Bundesrata upućenom Europskoj komisiji.

Kako navodi “Špigl”, oko ovog zaheva su se saglasile i savezne pokrajine u kojima su na vlasti demohrišćani i pokrajine sa socijaldemokratskim vladama.

Odzvonilo dizelašima

Savezni ministar saobraćaja Aleksander Dobrint (Hrišhansko-socijalna unija – CSU) odbacio je, međutim, inicijativu Bundesrata, rekavši da je nerealna.

“Motori sa unutrašnjim sagorevanjem će se kao prelazna tehnologija razvijati uporedo sa razvojem električnog automobila”, rekao je Dobrint, koji veruje da će se tržište elektroautomobila dalje razvijati zahvaljujući podsticajima.

Najveći evropski automobilski klub, nemački ADAC takođe je kritikovao inicijativu Bundesrata.

“Efikasni i ekološki motori s unutrašnjim sagorevanjem će i nakon 2030. ostati važan saobraćajni i privredni faktor”, saopštio je ADAC te zaključio kako “jednostrane zabrane tehnologija” ne donose ništa.

ADAC, takođe, smatra da bi prevremeno ukidanje tih motora ugrozilo radnike u nemačkoj automobilskoj industriji, s obzirom na to da je za proizvodnju elektromotora potrebno višestruko manje radne snage nego pri proizvodnji motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Izvor: b92.net

 

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više