Facebook-u
Twitter-u
Madrid

Vlasti Pariza, Madrida, Meksiko Sitija i Atine nameravaju da do 2025. proteraju vozila na dizel-gorivo da umesto njih podstiču automobile na struju, vodonik i da promovišu biciklizam i pešačenje.

Uprkos tome što proizvođači tvrde da su najnovija vozila na dizel-gorivo ekološki čistija nego ikada ranije, vlasti nekoliko najvećih svetskih gradova planiraju da sa ulica proteraju automobile sa dizel-motorima kako bi smanjili zagađenje vazduha. Pariz, Madrid, Meksiko Siti i Atina odlučni su da do 2025. godine zabrane dizelaše i da umesto toga daju novčane podsticaje za upotrebu vozila na struju ili vodonik i promovišu biciklizam i pešačenje.

Kampanji su se u Londonu pridružili lekari koji su na uličnom protestu naveli da oko 9.400 stanovnika britanske prestonice godišnje umre od posledica bolesti povezanih sa udisanjem lošeg vazduha. Dizel-motori tome doprinose na dva načina – proizvodnjom takozvanih suspendovanih čestica PM 10, toliko sitnih da mogu da se probiju duboko u pluća i da izazovu ozbiljne posledice po zdravlje, kao i emisijom štetnih azotnih-oksida. Ali, bez obzira na to što su ova vozila, lokalno posmatrano, značajni zagađivači, njihova upotreba je dugo u porastu, ne samo zbog ekonomskih razloga (manja potrošnja) već i zbog toga što su im proizvođači i brojne države davali prednost zbog manje emisije ugljen-dioksida, značajnog uzročnika klimatskih promena.

Najavljena zabrana za dizelaše trebalo bi da bude primer i drugim velikim svetskim gradovima koji kubure sa zagađenjem vazduha, ali, takođe, i da bude opomena auto-industriji. Ranija iskustva pokazuju da su proizvođači uvek bili na šteti kad nisu pratili promene propisa i ekološke politike.

Dok Meksiko Siti, koji muku muči i sa saobraćajnim gužvama, pokušava da ljude preusmeri na javni prevoz, podzemnu železnicu i ulaže u izgradnju biciklističkih staza, drugi gradovi iz ove četvorke već su preduzeli konkretne poteze. Tako je u Parizu zabranjen ulazak u grad svim vozilima proizvedenim pre 1997. godine, s tim što će starosna granica u naredne četiri godine biti još stroža. Osim toga, jedna od najvećih pariskih avenija Jelisejska polja zatvorena je za saobraćaj jednom mesečno, a u pešačku zonu pretvorena je i tri kilometra dugačka ulica uz desnu obalu Sene.

Svetska zdravstvena organizacija je procenila da je oko tri miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje povezano sa izloženošću aero-zagađenju.

Izvor: politika.rs

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
22°C
Vazdušni pritisak: 1024 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 7 km/h
2024-04-16
27°C
2024-04-17
13°C
2024-04-18
12°C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više