Facebook-u
Twitter-u

Prema podacima MUP-a, za prvih 10 meseci 2016. godine u Srbiji je ukradeno 1.226 vozila (u celoj 2015. godini 1.585). Od ukupnog broja ukradenih automobila, najveći deo nije bio kasko osiguran, što znači da njihovi vlasnici neće dobiti nikakvu odštetu, piše sajt Polovni automobili.

Stavimo to u malo razumljiviju perspektivu - u proseku svaki dan ukradena su četiri vozila.


Teoretski, ukoliko se takav trend nastavio, 2016. završila se sa oko 1.270 ukradenih (još uvek se čekaju zvanični podaci za celu godinu). Od ovog broja ukradenih vozila, nažalost najveći deo nije bio kasko osiguran. To znači da njihovi vlasnici neće dobiti nikakvu odštetu. Verovatno su mnogi imali neku vrstu zaštite od krađe, ali ona očigledno nije bila dovoljno efikasna.

Naša zemlja jedna je od najlošije rangiranih u Evropi kada je reč o kupovini kasko osiguranja, tj. o pokriću štete nastale usled krađe ili oštećenja/uništenja vozila čak i od strane samog vlasnika. U Srbiji je trenutno registrovano oko 1.874.300 automobila, a svega oko 10% njih je kasko osigurano.

Vozači jednostavno nisu dovoljno upoznati sa činjenicom da na ovaj način mogu da se finansijski zaštite od krađe (ali i drugih okolnosti poput vremenskih nepogoda, načinjene štete itd.). Drugi razlog je što nemaju mnogo poverenja u osiguravajuće kuće, iako je statistika zapravo drugačija, one u najvećem broju slučajeva isplaćuju ugovorenu odštetu.

Automobile kradu profesionalci sa ozbiljnim alatom, a u zavisnosti od vrednosti „plena“, na scenu stupaju pravi timovi sa razvijenom logistikom za praćenje, otvaranje, prevoz do bezbednog mesta, menjanje „identiteta“ vozila, prebacivanje preko granice...

Postoje automobili koji su toliko atraktivni da će sa parkinga jednostavno biti odneti, a u tom slučaju ne vredi nikakva blokada, skriveni prekidač ili „kandža“. U svim ovim slučajevima, kasko je zapravo jedina opcija da ne padnete u očaj zbog ukradenog vozila.

U 90% ugovora uključena i krađa

Iako kasko, kao što smo već rekli, ne pokriva samo rizik od krađe, već i druge rizike, od osiguravajućih kuća smo saznali da je čak u 90% ugovorenih (kupljenih) kasko osiguranja uključena i krađa automobila. Dakle oni koji kupuju ovu vrstu osiguranja znaju da je i od ovakvog rizika korisno zaštititi se.

Na osnovu šturih podataka koje smo uspeli da dobijemo od osiguravajućih kuća, u ukupnom iznosu isplaćenih šteta, krađe učestvuju sa oko desetak posto.

Inače, Narodna banka Srbije vodi evidenciju ukupnog broja kasko polisa, pa je tako moguće videti kako se kreće trend kupovine ovog osiguranja po godinama.

Godina 2010. 2011. 2012. 2013. 2014. 2015.
Kasko osiguranih 209.341 193.434 202.448 202.221 188.609 197.608


Pri posmatranju ovih podataka, trebalo bi imati u vidu jednu važnu činjenicu – ranijih godina je kasko osiguranje bilo obavezno uz nabavku vozila na kredit ili lizing.

Pošto je kupovna moć vozača vremenom opadala, banke su sve više ukidale tu obavezu, naročito kod jeftinijih automobila. Zatim, novi automobili se iz godine u godinu sve slabije prodaju, iako se ove godine beleži blagi oporavak tržišta.

Dakle, može se zaključiti da sve više vozača uzima kasko osiguranje sa pokrivenim rizikom krađe, čak i ako nisu uslovljeni kreditom ili lizingom, kao i sve više onih sa starijim vozilima, što nam govori da prepoznaju finansijsku sigurnost koju im kasko donosi u slučaju raznih incidenata.

 

Na stranu krađa, šta je sa poplavama, požarima, gradom, huliganima...?

Kasko osiguranje pokriva štetu koja može da nastane na različite načine, bez obzira da li ste je izazvali vi ili neko drugi. Na primer, štetu koja je nastala usled poplave/bujice, grada, požara, pada ili udara nekog predmeta, eksplozije, oštećenja od raznih hemikalija, snežne lavine, pada snega ili leda sa krova, naletanja na neku životinju, uništavanja kablova/creva od strane pacova ili miševa...

Auto može da bude oštećen i u raznim nemirima za vreme utakmica, demonstracija i sličnih okupljanja.

Kada je reč o udesima, ako do njega dođe vašom krivicom, a niste prekršili neke bitne zakonske odredbe (prošli kroz crveno ili vozili u alkoholisanom stanju), i tada će vam kasko pokriti štetu.

Prema rečima Desanke Dejanović, direktorke sajta www.osiguranik.com, preko 90% vlasnika vozila želi takozvani „full kasko“, odnosno paket sa uključenim rizikom krađe, bez obzira na marku i model. Ona kaže da prilikom kupovine kasko osiguranja na cenu utiče i starost vozila, a kada je o starosti voznog parka reč, Srbija se nažalost ne može pohvaliti mladim voznim parkom.

Zbog toga postoji i opcija mini kasko za ona vozila koja su starija od 10 godina.

„Prilkom ugovaranja kasko osiguranja trebalo bi obratiti pažnju na to koji su sve rizici pokriveni, kako kasnije ne bi bilo nesporazuma sa osiguravajućom kućom ukoliko dođe do štete. Na primer, pojedini osiguravači isključuju rizike poput grada, oštećenja na parkingu i slično. Ono što je takođe važno napomenuti, jeste da se polisa kasko osiguranja 'vezuje' za vlasnika vozila i ne može se preneti kupoprodajom vozila na drugo lice, bilo fizičko ili pravno“, objašnjava Desanka Dejanović.

Inače, prema statistici ovog sajta, najviše upita za kasko osiguranje šalju vlasnici Volkswagen vozila (14%), Renault i Opel dele drugo mesto (po 10%), treće mesto dele Audi i BMW (po 9%), FIAT je četvrti (8%), a slede Peugeot, Škoda, Toyota, Citroen i ostali...

Grafikon kradje automobila

Primeri cena kasko osiguranja

Cena kasko osiguranja zavisi od mnogo faktora, kao što su visina vašeg učešća u šteti (što je veće učešće, jeftinije je kasko), uključen rizik od krađe, pokrivenost i u inostranstvu, postojanje napredne zaštite protiv krađe (elektronske ili mehaničke blokade)...

Takođe, tu su i razni popusti - u zavisnosti od osiguravajuće kuće možete dobiti popust od 5% do 15% za plaćanje u celosti umesto na rate, dodatni popust od 10% ako potpišete ugovor na dve ili više godina ili besplatnu pomoć na putu.

Ovakav, ali mnogo detaljniji pregled cena i uslova možete dobiti upravo preko sajta www.osiguranik.com. Stoga dajemo samo okvirne primere za nekoliko automobila:

Vozilo God. Učešće Godišnja cena na rate
FIAT Tipo 1.4 2016. 5% od 25.000 do 29.000 din
Renault Megane 1.5 dCi 2012. 5% od 29.000 do 45.000 din
Hyundai i30 1.4 2016. 5% od 29.000 do 38.000 din
Audi A6 2.0 TDI 2014. 10% od 130.000 do 240.000 din
VW Golf VII 1.2 TSI 2016. 5% od 45.000 do 48.000 din
Audi A4 2.0 TDI 2013. 10% od 80.000 do 140.000 din
Citroen C4 1.6 HDi 2011. 5% od 34.000 do 40.000 din
VW Golf VI 1.6 TDI 2011. 5% od 37.000 do 50.000 din

 

Ekonomično rešenje za starije automobile – Mini kasko

 

Za starije automobile tu je Mini kasko, koje takođe može da pokriva i krađu. Njime se osiguravaju uglavnom vozila vrednosti od 1.000 do 6.000 evra, a ugovorena suma osiguranja se iscrpljuje svakom pojedinačnom naknadom štete. Ono pokriva brojne rizične situacije, isto kao i klasično kasko osiguranje, ali postoje razlike u zavisnosti od osiguravajuće kuće.

Ukoliko eventualno nije pokriveno nešto od čega vlasnik želi da se finansijski zaštiti (npr. požar, vandalizam, stakla...), to može da se doplati.

Mini kasko je koncipirano tako da vlasnicima starijih polovnjaka, manje vrednosti, kojima bi klasično kasko osiguranje bilo neisplativo iz tehničkih razloga, pruži mogućnost pokrivanja štete u skladu sa njihovim finansijskim mogućnostima, pa i cena zavisi od više faktora, između ostalog i od visine učešća (procentualnog i/ili fiksnog dela).

Primeri cena za Mini kasko sa pokrivenim rizikom krađe:

Vrednost vozila Učešće 5% ili minimalno 100 €
1.000 € 26 €
1.500 € 39 €
2.000 € 53 €
3.000 € 79 €
4.000 € 105 €
5.000 € 131 €
6.000€ 158 €

Izvor: b92.net

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
22°C
Vazdušni pritisak: 1024 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 7 km/h
2024-04-16
27°C
2024-04-17
13°C
2024-04-18
12°C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više