Facebook-u
Twitter-u
Tablice

Sledeće godine počinje zamena registarskih tablica starih sedam godina. Menjaće se i saobraćajne, pa je trošak 3.944 dinara. Posle sedam godina ističe garancija na folije koje očitavaju radari i kamere

VOZAČI u Srbiji su među najrevnosnijim puniocima budžeta Srbije. Svaki litar goriva je opterećen najmanje sa 40 odsto državnih zahvatanja, putarine su nedavno poskupele za deset odsto, u pripremi je i novi Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) sa novim, višim kaznama.

Novi namet čeka većinu vozača već naredne godine, a tiče se zamena tablica koje su po sadašnjem ZOBS, koji je stupio na snagu krajem 2009. Zakon je predvideo da je rok važenja tablica sedam godina i da će početkom 2018. oni vozači koji ih koriste sedam godina morati da ih promene.

U velikom broju zemalja Evrope tablice se menjaju samo kada se oštete, ali naš zakonodavac kaže da je ta sedmogodišnja garancija, u stvari garancija koju proizvođač tablica (Zavod za izradu novčanica Srbije) daje na tablice odnosno da je to period koji proizvođač folije garantuje! Naime, veoma je bitno da folija bude neoštećena, čitljiva i jasno vidljiva, ne samo oku policajca već i radarskim sistemima i kamerama.

Zamena tablica košta po putničkom vozilu 2.190 dinara, a za motocikle je 1.320 dinara.

Tu nije kraj nameta, jer je uz svaku promenu tablice neophodna promena i saobraćajne dozvole - ona košta 1.314 dinara. Naravno, u kompletu ide i registraciona nalepnica - još 440 dinara. Ukupno, bez osiguranja i ostalih poreza koji i dalje zavise od kubikaže vozila, 3.944 dinara!

PERSONALIZOVANE I vlasnici vozila koji su na svog ljubimca stavili personalizovane, tj. tablice po izboru (najčešće neko ime, nadimak) moraće da ponovo zavuku ruku u džep. I njihove tablice, mada koštaju 87.530 dinara, takođe imaju "rok trajanja" od sedam godina.

U Srbiji se prema poslednjim objavljenim podacima vozi 1.965.000 automobila, pa dolazimo do jasne računice da će vozači Srbije "iskeširati" od početka sledeće godine više od sedam i po (7.749,960.000) milijardi dinara ili po jučerašnjem srednjem kursu Narodne banke Srbije 62,55 miliona evra.

Vozači s pravom smatraju da je ovo još jedan nepotreban namet, baš kao i registracija vozila na osnovu kubikaže (bilo je najavljeno da će se ukinuti ovaj sistem početkom godine), a na još većim su mukama vozači koji za pogon svojih automobila koriste TNG (auto-plin). Naime, po važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja Srbije, tadašnji rok za atestiranje uređaja od sedam godina je smanjen na pet, tako da ove godine veliki broj od oko 350.000 vozila koja imaju ove uređaje, moraće na "redovan atest", a ta suma nije mala - 12.000 dinara!

Pri tome je država nazidala akcize i poreze na TNG toliko da se više i ne isplati voziti na plin (računice pokazuju da je donja granica rentabilnosti ako je cena TNG 50 odsto od cene benzina), pa sve veći broj naših sugrađana izgrađuje TNG uređaje.

Kako je, takođe, po aktuelnom ZOBS propisan i rok trajanja (i za neotvorene) kompleta prve pomoći od pet godina (čitaoci javljaju da je kontrola od strane saobraćajne policije ovih dana pooštrena) sleduje opet velikom broju vozača i zamena koja košta od 600 dinara pa do 3.500 dinara.

Uz sve ovo vozače svakodnevno "raduju" i novi viši cenovnici na benzinskim pumpama.

MENJAJU SE I VOZAČKE DOZVOLE

Vozači koji još nisu zamenili stare, papirne vozačke dozvole plastičnim, biometrijskim, moraće to da urade najkasnije do 10. juna ove godine. To je rok koji je određen Izmenom zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije od 2014. kada je bio prvobitni rok za zamenu po Zakonu iz 2009. To verovatno znači da novog produženja roka neće biti, pa je preporuka da se ne čeka, po našem starom običaju, poslednji čas za zamenu. Cena zamene dozvole je 1.576 dinara.

Izvor: novosti.rs

 

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
22°C
Vazdušni pritisak: 1024 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 7 km/h
2024-04-16
27°C
2024-04-17
13°C
2024-04-18
12°C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više