Facebook-u
Twitter-u
Spremanje auta za letovanje

Pre nego što krenete na godišnji odmor proverite stanje automobila. Kontrola guma, ulja u motoru, nivoa antifriza, tečnosti za stakla.

GODIŠNjI odmori su pred nama, pa će mnogi krenuti na letovanje sopstvenim automobilom. Ipak, pre nego što se zaputite na letovanje, trebalo bi da proverite da li je vaše vozilo spremno za sve izazove tokom najtoplijih meseci. To što je automobil prošao tehnički pregled i registraciju nije dovoljna garancija da je i spreman za duže putovanje.

Pre polaska bi trebalo obaviti bar osnovnu kontrolu ključnih sistema na vašem vozilu: gume i pritisak u njima (ne zaboravite da proverite i rezervnu gumu), nivo rashladne tečnosti i tečnosti u posudi za pranje stakala, kao i nivo ulja u motoru.

Od pritiska u gumama zavisi potrošnja goriva, performanse automobila prilikom naglih manevara, kao i dužina zaustavnog puta pri naglom kočenju. Podatak o tome koliki je preporučeni pritisak u pneumaticima možete pronaći u originalnoj knjižici proizvođača koju ste dobili uz vaš automobil ili na internetu. Takođe, većina automobila ima negde na sebi nalepnicu sa tabelom u koju su unete odgovarajuće vrednosti pritiska u gumama (najčešće nalazi sa unutrašnje strane vozačevih vrata ili poklopca za gorivo, unutar pretinca ispred suvozača ili ispod haube).

Kvar na vrućini je najveća noćna mora za mnoge vozače. U ovo doba godine najčešća nevolja je "prokuvavanje" motora. Da biste to sprečili, osnovna stvar je da povremeno proverite nivo rashladne tečnosti u prelivnom sudu, koji je uvek na uočljivom mestu ispod haube. Kidanje kaiša koji pokreće pumpu rashladne tečnost, koja dalje pomaže njeno cirkulisanje oko motora, takođe dovodi do pregrevanja u roku od nekoliko minuta. Ako prilikom "vizuelnog pregleda" ne primetite da je kaiš istrošen, njegovo pištanje tokom rada motora biće vam jasan znak da posetite servis.

Ako je automobil pre vožnje stajao duže vreme na suncu, kabina će biti prevruća da biste započeli bezbednu i udobnu vožnju. Zato treba otvoriti sva vrata i sačekati u hladovini, van automobila, da se kabina provetri. Posle toga, ako imate klima-uređaj, možete da ga aktivirate i započnete vožnju.

Prilikom korišćenja klima-uređaja ne treba ići u krajnost i podešavati uređaj na najmanju moguću temperaturu. Najbolje je usmeriti vazduh prema bočnim staklima i prema "nebu" kabine tako da cirkuliše i da stvara prijatnu atmosferu - umesto da ledeni vazduh struji direktno prema putnicima dok je ventilator postavljen na najjači stepen duvanja.

Klima-uređaj, takođe, treba povremeno i održavati. Ako primetite da se iz ventilacionih otvora šire neprijatni mirisi, vreme je za tretman čišćenja. Kontrolu klime bi trebalo raditi jednom godišnje, najbolje pred leto. Efikasan način da izbegnete prevremeno servisiranje klime je da se setite da je isključite nekoliko minuta pre kraja vožnje. Na taj način smanjujete količinu vlage koja će se zadržati u ventilacionim vodovima dok je automobil parkiran - mikroorganizmi vole topla, vlažna i mračna mesta.

Dobar savet je i da napunite rezervoar dan pre polaska, najbolje dan ranije, jer ćete tako skratiti ukupno vreme putovanja. Takođe, isplanirajte rutu kojom ćete se voziti pomoću nekog od internet planera, kao što su Via Michelin ili Google Maps. U slučaju da vaš automobil nije opremljen fabričkim ili nekim drugim navigacionim uređajem, nabavite štampano izdanje sveže ažurirane mape putne mreže zemlje u koju putujete. Ona vam može biti od koristi i ako imate navigaciju u vozilu.

I najiskusnijim i najbolje pripremljenim vozačima desiće se da ponekad promaše skretanje. U takvim situacijama treba biti smiren i ostati hladne glave, jer nerviranje samo odmaže. Posle nekoliko kilometara uvek će se naće rešenje za povratak na pravi put, čak i ako se vozite auto-putem.

Za koje god more da se odlučite ovog leta, put vas neminovno vodi preko granice. Pre polaska, informišite se kod AMSS kakvo je stanje i koliko se čeka na graničnim prelazima i da li na vašem putu postoji neki alternativni granični prelaz koji je manje opterećen.

I što je najvažnije - na put krenite odmorni, pravite pauze na svakih nekoliko sati i ne žurite, jer odmor počinje onog trenutka kada ste seli za volan svog automobila!

PRANjE I ZAŠTITA

PARKIRANjE u hladovini je tokom leta poželjno. S druge strane, drveće će neminovno zaprljatu vaše vozilo. Zato je najbolje tokom leta s vremena na vreme oprati spoljašnjost automobila, pre nego što se sokovi i smola sa drveta potpuno stvrdnu na njegovoj površini. U autu tokom letnjih meseci uvek treba imati štitnik koji sprečava pregrevanje dela enterijera, pre svega instrument table i upravljača. Pokrivanje ovih delova unutrašnjosti svakako povoljno utiče na njihovu dugotrajnost, a i neće vam se desiti da zbog pregrejanog volana niste u stanju da ga uhvatite rukama i da normalno upravljate automobilom kad krenete u vožnju. Takođe, uvek proverite da li imate dovoljno tečnosti za vetrobransko staklo.

Izvor: novosti.rs

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
13°C
Vazdušni pritisak: 1012 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: JJI
Brzina vetra: 13 km/h
2024-02-25
18°C
2024-02-26
18°C
2024-02-27
17°C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više