Facebook-u
Twitter-u
Veće kazne za vozače dobre za bezbednost ili samo po budžet?

Nesavesni vozači će se uskoro naći na udaru novih saobraćajnih propisa. Naime, Vlada Srbije je nedavno usvojila izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja. Novine predviđaju dvaput veće kazne za nevezivanje pojasa i prljave tablice tokom vožnje. Predlog tek treba da se nađe pred poslanicima skupštine.

Za vožnju sa prljavim tablicama kazna 10.000 dinara. Isto toliko će koštati i prekoračenje brzine u naselju za više od 20 do 30 kilometara na čas. Vozači koji voze bez pojasa biće kažnjeni isto - sa 10.000 dinara.

Šta kažu građani na to?

"Jedino mogu da nas opamete po džepu i ništa više", kaže jedan građanin.

"Mislim da su kazne čista glupost, treba više raditi na edukaciji ljudi", dodaje drugi.

"Pojas najviše podržavam, jer on najviše spasava i život, tako da bi to trebalo da bude baš oštra kazna", navodi jedan od vozača.

"Ja mislim da to nije dobro, da to samo da bi se narod što više kažnjavao i da bi se što više punio budžet", dodaje drugi.

Novim izmenama, nasilničkom vožnjom smatraće se preticanje kolone preko pune linije, ali i dva prelaska kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta.

Najteže kazne podrazumevaju nasilničku vožnja u naselju, ali i van naselja.

Vožnja sa više od 2 promila alkohola u krvi će se oštro kažnjavati - zatvor od 30 do 60 dana, oduzimanje poena, i zabrana vožnje devet meseci. Zato prvi čovek policije poručuje - zakon na ozbiljan način povećava bezbednost građana.

"Ono što je najlakše za svakog vozača da ne plati ni jedan jedini dinar samo da poštuje propise, vežite pojas ne zato da vas ne bi kaznila policija, nego da bi vam sačuvao život i vama i drugim učesnicima u saobraćaju", navodi ministar Nebojša Stefanović.

S druge strane, profesor u penziji Milan Vujanić, ipak, smatra da linearno povećanje kazni za prekršaje jedino ima funkciju punjenja budžeta, a ne povećavanje sigurnosti u saobraćaju.

"A od prljave tablice, ja se slažem da je treba kažnjavati, ali najveća kazna je za onog ko vozi, kad ga zaustavi policajac i 15 minuta ga maltretira zato što mu je prljava tablica da je obriše, očisti i tako ako bude svaki dan na kraju će da odustane od tog dela, ali to delo nije opasno po bezbednost saobraćaja", navodi Milan Vujanić, profesor u penziji.

Kazne će biti blaže za vožnju zaustavnom trakom, dok će oni koji voze decu morati da imaju odgovarajuće bezbednosno sedište. Međutim, ima i situacija koje su ranije bile zabranjene, ali sada imaju zeleno svetlo.

Ukoliko na putu vozači naiđu na znatno sporije vozilo, mogu ga obići i preko pune linije. Ali, ipak, to pravilo se može primeniti jedino u posebnim slučajevima - dozvoljeno je zaobilaženje bagera, traktora ili recimo kombajna.

Izvor: rs.n1info.com

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
30°C
Vazdušni pritisak: 1016 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ISI
Brzina vetra: 6 km/h
2024-06-21
36°C
2024-06-22
36°C
2024-06-23
30°C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više