Facebook-u
Twitter-u
Sneg nije ono NAJGORE: Ovo je najveća opasnost!

Uslovi za vožnju tokom snežnih zimskih dana znatno su otežani. Vidljivost je često smanjena, a kolovozi su vlažni i klizavi, međutim, naslage snega nisu najveća opasnost za vozače i njihova vozila.

Jog gori je takozvani crni led - poledica koja je izuzetno opasna jer je vozačima potpuno nevidljiva na prvi pogled. Reč je o tankom i providnom sloju leda koji nastaje zbog sloja vode koja se zadržava na putu, te se zamrzava kada zavladaju niske temperature i kada nema sunca koje bi zagrejalo puteve. Najčešća je upravo na delovima saobraćajnica na kojima nema mnogo sunčeve svetlosti i koje nisu naročito prometne, kao što su mostovi i putevi ispod nadvožnjaka, a može da predstavlja opasnost i za najiskusnije vozače.

Crni led ne možete ni da primetite iz automobila, ali postoje saveti za vožnju u ovom periodu koji mogu da vam pomognu da izbegnete ono najgore.

Pre svega, važno je izbegavati naglo kočenje i menjanje pravca. Ako naiđete na poledicu, volan držite pravo i ne pritiskajte kočnicu, jer to može da dovede do klizanja vozila. Umesto toga, bolje je da usporavate popuštanjem gasa.

Takođe se preporučuje da vozači obavezno drže veću distancu u odnosu na vozilo ispred njih, da bi mogli pravovremeno da se zaustave ukoliko to bude potrebno.

Ukoliko vam se desi da zadnji deo automobila počne da klizi levo ili desno, napravite lagani okret volana u istom pravcu.

U slučaju da automobil krene van puta, pokušajte da ga usmerite u prazno polje ili paperjast sneg, kako bi šteta bila što manja.

Naravno, neizostavno je da pre vožnje proverite zimske pneumatike, kao i da vozite polao i sa upaljenim svetlima. Tokom vožnje u otežanim uslovima nemojte koristiti telefon ili radio, koji bi vam odvlačili pažnju.

Izvor:Srbijadanas.com

 

 

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
22°C
Vazdušni pritisak: 1024 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 7 km/h
2024-04-16
27°C
2024-04-17
13°C
2024-04-18
12°C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više