Facebook-u
Twitter-u
Za krševe - milijardu

Naša zemlja je u poslednje tri godine uvezla 300.000 "polovnjaka" iz Evrope. Gotovo 70 odsto njih ima "evro 3" , starost između 13 i 19 godina.

ZA uvoz polovnih automobila, od kojih je većina starija od 15 godina građani Srbije su u poslednje tri godine, dali najmanje milijardu evra! Uvezeno je više od 300.000 "polovnjaka" od kojih je oko 70 odsto bilo sa motorima koji zadovoljavaju tek "evro 3" standard što znači da su stari između 13 i 19 godina!

- Taj trend se, nažalost, nastavio i u ovoj godini, a prema našim podacima čak je i veći za 17 odsto - kaže Boban Nikolić, generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova. - Jer, za prva tri meseca ove godine u Srbiju je uveženo 31.309 polovnih vozila.

Nikolić kaže da niko nije protiv uvoza polovnih vozila, ali ukazuje na činjenicu da na primer, za uvoz novih automobila na tržište Srbije je potrebno da ta vozila ispunjavaju "evro 6" ekološku normu a da je za polovna vozila i dalje, propisana "evro 3" norma.

- Brojke su neumoljive - kaže Nikolić. - Uvezeno je u januaru 9.879 polovnih automobila, u februaru 9.148, u martu 12.282 dok je istovremeno prodato nešto više od šest hiljada novih automobila. Odnos jedan prema šest u korist "polovnjaka" sve govori. Postoje indicije da je čak 30.000 vozila uvezeno na "fizičko lice", što bi značilo da je, kao ranijih godina, jedna osoba uvezla stotine vozila. Jasno, to se radi zbog izbegavanja plaćanja taksi i doprinosa, pa je i po tom osnovu i država zakinuta. Za dan-dva imaćemo i te podatke vezane za plaćanje eko-taski (12.000 dinara po toni novog vozila), ali još veći problem je taj što mi nemamo strategiju šta ćemo da radimo sa tim vozilima koja su na kraju radnog veka.

Srbija je, to je već više puta istaknuto postala jedno od najvećih auto-otpada Evrope, s tim što se veliki broj tih krševa i dalje vozi našim drumovima. Tako je i prva tri meseca ove godine od 31.309 vozila uvezeno čak 17.219 vozila sa "evro 3" standardom starih između 13 i 19 godina. Sa "evro 4" motorima uvezeno je 8.668 vozila starih od devet do 13 godina, a sa "evro 5" normom 4.698 vozila starosti od četiri do devet godina.

Vozila koja su stara najmanje tri godine i koja ispunjavaju "evro 6" standard (u Evropi je već na snazi i "evro 6+") se najmanje uvoze. Tako je u Srbiju u prvom tromesečju stiglo samo 724 vozila sa ovom eko-normom.

Izvor:novosti.rs

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
15°C
Vazdušni pritisak: 1001 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ZJZ
Brzina vetra: 17 km/h
2023-12-05
7°C
2023-12-06
6°C
2023-12-07
5°C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više