Facebook-u
Twitter-u
Svaki Srbin koji pogine u saobraćajnoj nesreći vredi 478.000 evra

Pored nemerljivih ljudskih žrtava, saobraćajne nesreće prouzrokuju i ogroman materijalni gubitak. Vujanić: Toliko osoba doprinese porezima, računaju se troÅ”kovi Å”kolovanja...

U SRBIJI je proÅ”le godine u saobraćanim nesrećama poginulo 546 ljudi! Iako je to, bar u naÅ”im krajevima nepopularno, ta crna cifra može da se, po važećim metodologijama iskaže i u novčanom iznosu. Prema naÅ”im standardima, državu bi ovaj nesrećni bilans koÅ”tao oko 250 miliona evra, a po evropskim viÅ”e od 1,6 milijardi evra!

- Veoma je teÅ”ko govoriti o tome jer je svakako, svaki ljudski život neprocenjiv - kaže, za "Novosti", profesor dr Milan Vujanić.

Svaka država, međutim, mora da ukalkuliÅ”e sve aspekte saobraćajnih nesreća, da sve izvaga da bi, u okviru svojih mogućnosti, mogla da predupredi i smanji broj nezgoda. Tako su naÅ”e nadležne instutucije donele plan smanjenja broja nesreća, među kojima je i cilj da 2020. nijedno dete ne strada na naÅ”im drumovima, a sve to iziskuje i ogromna sredstva.

- Svaki uložen dinar je izuzetno značajan i spasavanje svakog ljudskog života je nemerljivo - kaže profesor dr Milan Vujanić, vodeći naÅ” stručnjak iz ove oblasti. - Ali ma koliko to izgledalo nepopularno, nehumano, tačno je izračunato i koliko koÅ”ta gubitak svakog čoveka.

Profesor Vujanić kaže da postoji precizna računica koliko koÅ”ta gubitak svakog života u saobraćajnim nesrećama. Kod nas je ta cifra 478.000 evra, dok je u zemljama Evrope po starom sistemu donedavno bila oko 1,3 miliona evra, a po novim proračunima, sveobuhvatnijoj metodoligiji, 3,2 miliona evra!

- Nisu oni nehumaniji od nas - kaže profesor. - Jednostavno, oni pokuŔavaju da pokažu koliko sve to koŔta jedno druŔtvo. Ni oni jasno ne tvrde da ljudski život ima cenu, i tu moramo da se razumemo.

* To bi značilo da je Srbija proŔle godine, kada je nastradalo 546 lica, izgubila i oko 270 miliona evra. Kad bismo računali po evropskim kriterijumima ta cifra bi iznosila basnoslovnih 1,6 milijardi evra. Kako se dolazi do tih proračuna?

- Nažalost, ljudski život nema cenu ali se računa koliko je uloženo u Å”kolovanje, zdravstvenu zaÅ”titu, koliko bi ta osoba doprinela druÅ”tvu kroz poreze, plaćanje penzijskog, zdravstvenog osiguranja, kroz to koliko bi doprineo radom, podizanjem dece i slično. To su takozvani "troÅ”kovi u senci".

* Sve ovo se radi da bi se "opravdalo" ulaganje u bezbednost u saobraćaju?

- Amerikanci su, na primer, izračunali da muÅ”ko dete od 10 godina koje, nažalost, izgubi život, državu koÅ”ta 110.000 dolara, a žensko 70.000. ZaÅ”to, ne znam, ali tako je - kaže dr Vujanić.

* Ono Å”to je, takođe, bar za naÅ”e pojmove nezamislivo jeste da, na primer, slabije obrazovan čovek "koÅ”ta" viÅ”estruko manje od doktora nauka.

- Ponavljam da je sa naÅ”im sistemom vrednosti ovo teÅ”ko prihvatiti, ali tako razvijene zemlje računaju. Oni čak izračunaju koliko koÅ”ta izdržavanje kazne lica koje je odgovorno za udes, kolike su plate čuvara zatvora, dnevnice. Koliko koÅ”ta uviđaj, veÅ”tačenje. Tu su troÅ”kovi automobila i slično, najmanji, skoro beznačajni u celoj sumi.

* Jasno je da postoji cilj ovakvog računanja?

- U Srbiji smo od 1.274 poginula 2000. godine uspeli da raznim merama smanjimo taj broj na 500-600 poginulih. Sve to zahteva i znatna materijalna sredstva. Kako ih obezbediti, kako do njih doći je druga tema. Ali, pogledajte slučaj iz jedne razvijene države koja, na primer, na nekom delu puta ima 200-300 poginulih godiÅ”nje, i to ih koÅ”ta 600 miliona evra. Oni onda kažu da bi izgradnja nove saobraćajnice, obilaznice, nadvožnjaka, tunela, koÅ”tala 500 miliona ali da bi se sačuvali mnogobrojni životi. I odmah rade. To je poenta svega - zaključuje profesor dr Milan Vujanić.

PUNjENjE BUDžETA

SVAKA država izdvaja planiranjem u budžetu sredstva za unapređenje bezbednosti saobraćaja. TeÅ”ko je izmeriti koliko se godiÅ”nje novca slije za ovu namenu jer i ulaganje u putnu infrastrukturu, na primer, znači ulaganje u bezbednost.

Veoma je bitno i finansiranje lokalnih samouprava jer 90 odsto ljudi pogine u svojim sredinama u saobraćajnim nesrećama.

NaÅ” zakon o bezbednosti saobraćaja trenutno od svake kazne naplaćene na nekoj teritoriji toj samoupravi prebacuje 30 odsto sredstava. U Republici Srpskoj se uzima jedan odsto bruto od svakog iznosa polise auto-osiguranja.

U Srbiji je to proŔle godine iznosilo oko 14,65 miliona evra, a u Republici Srpskoj oko 550.000 evra.

Izvor: novosti.rs

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i miŔljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greÅ”ke ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

VaŔe sugestije ili primedbe možete da poŔaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
17Ā°C
VazduŔni pritisak: 1018 hPa
Padavine: 5 mm
Vetar: SZ
Brzina vetra: 4 km/h
2022-10-05
20Ā°C
2022-10-06
22Ā°C
2022-10-07
22Ā°C
UV INDEX

Kursna lista

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljŔali VaŔe korisničko iskustvo. Saznajte viŔe