Facebook-u
Twitter-u
Kamioni na na┼íim drumovima odgovorni za svaki peti uga┼íeni ┼żivot

U SAOBRA─ćAJNIM nezgodama, u kojima su u─Źestvovali autobusi ili kamioni, tokom poslednjih pet godina u Srbiji je poginulo blizu 1.000 ljudi.

Dok u Evropskoj uniji poginuli u udesu u kom je bio i autobus ─Źine dva i po odsto ukupnih ┼żrtava saobra─çaja, kod nas je taj procenat - 5,5. Kamioni na na┼íim drumovima su odgovorni za svaki peti uga┼íeni ┼żivot u saobra─çaju, dok u EU oni ─Źine 15 odsto poginulih. Stru─Źnjaci veruju da visoku cenu pla─çamo zbog stanja voznog parka, puteva, ali i samih voza─Źa. Dr┼żava odgovara pripremom novih izmena Zakona o bezbednosti u saobra─çaju.

Zabrinjavaju─çe brojke ─Źule su se na nedavnom okruglom stolu o bezbednosti saobra─çaja u javnom prevozu, koji je odr┼żan na Saobra─çajnom fakultetu u Beogradu. Podaci govore da u ovim nesre─çama naj─Źe┼í─çe ginu najstariji sugra─Ĺani. Putnici sa vi┼íe od 65 godina ─Źine 56 odsto poginuli. Udesi se skoro po pravilu de┼íavaju na dr┼żavnim putevima, u delovima gde prolaze kroz naselja.

- Moramo da unapredimo vozni park - jedan je od zaklju─Źaka profesora Krsta Lipovca sa Saobra─çajnog fakulteta u Beogradu.

- Uslovi u kojima ┼żivimo jo┼í nam ne dozvoljavaju da smanjimo starost vozila. Poslednjih godina desile su se inovacije koje bi trebalo da elimini┼íu naletanje na vozilo ispred ili sletanje sa puta. Drugi deo mera bi morao da se odnosi na puteve. Dr┼żavni putevi na prolazu kroz naselje moraju da imaju trotoar. Imamo problema sa brojem voza─Źa i u budu─çnosti ─çe taj problem biti jo┼í ve─çi. Ali ne smemo da dozvolimo da se oni koji u─Źestvuju u saobra─çaju pona┼íaju kako ho─çe. Unapre─Ĺenje pona┼íanja voza─Źa je zajedni─Źki posao saobra─çajne policije, ali i vlasnika tih preduze─ça. Ovi problemi ─çe se vremenom samo uve─çavati.

Matematika saobra─çajnih preduze─ça otkriva da novca za ulaganja u vozni park - nema dovoljno. Rade uz 40 odsto nelojalne konkurencije. Prose─Źna starost voza─Źa je 50 godina, a voznog parka - dve decenije. Napominju da realno 65 odsto prevoza, posredno i neposredno, ─Źini javni prevoz gra─Ĺana. Jedan od predloga je da dr┼żava pove─ça povra─çaj akcize na gorivo, ┼íto bi pove─çalo ulaganja u vozila.

- Nama dr┼żava od 57 dinara akcize na evrodizel, vrati 9,7 dinara. Na hiljadu litara mi na akcize damo oko 420 evra, a u EU daju 330 evra - obja┼ínjava Goran Aleksi─ç, direktor udru┼żenja "Srbija transport". - Pla─çamo 100 evra vi┼íe. Da bi se izjedna─Źilo, povra─çaj akcize bi trebalo da se pove─ça na 19 dinara. Najve─çi deo prihoda prevoznika, oko 40 odsto, odlazi dr┼żavi na ime akciza, poreza, dorpinosa. Plate za 21.000 zaposlenih odnose 16 odsto. Profit je oko pet odsto, a ostalih 39 odsto se odvaja za poslovni proces. Na nivou celog saobra─çajnog sistema, godi┼ínje se odvaja 3.300 evra po vozilu za amortizaciju. Ve─çim povra─çajem akcize, obezbedilo bi se vi┼íe novca za vozila.

PRA─ćENjE VOZILA

PREVOZNICI od dr┼żave tra┼że i potpunu digitalizaciju drumskog transporta, sa GPS pra─çenjem vozila. Tako bi se, veruju, pored ve─çe bezbednosti, spre─Źila i zloupotreba i nezakonito obavljanje javnog transporta. Najvi┼íe nelegalnih prevoznika je, tvrde prevoznici, u Pan─Źevu, Ni┼íu, ─îa─Źku, Novom Sadu i Zrenjaninu.

AUTOBUS RIZI─îNIJI OD KAMIONA

STRUKA nema dilemu, autobusi su ┼íest puta rizi─Źniji od kamiona. Toliko puta je ve─çi rizik da ─çe u─Źestvovati u saobra─çajnoj nesre─çi sa poginulima, u odnosu na broj registrovanih. Crni bilans ┼żrtava izgleda druga─Źije, jer je na ulicama daleko vi┼íe kamiona nego vozila. U Srbiji je oko 10.000 registrovanih autobusa, a kamiona - skoro 229.000.

Izvor: novosti.rs

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mi┼íljenja kojima se podsti─Źe diskriminacija, mr┼żnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etni─Źkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem u─Źinjeno krivi─Źno delo.

Komentari koji sadr┼że govor mr┼żnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne gre┼íke ili na uredjiva─Źku politiku kaskooriguranje.info takodje ne─çe biti objavljeni.

Sadr┼żaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, ve─ç samo autora komentara!

Va┼íe sugestije ili primedbe mo┼żete da po┼íaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
25┬░C
Vazdušni pritisak: 1009 hPa
Padavine: 12 mm
Vetar: S
Brzina vetra: 9 km/h
2024-07-23
33┬░C
2024-07-24
29┬░C
2024-07-25
26┬░C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na grani─Źnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo pobolj┼íali Va┼íe korisni─Źko iskustvo. Saznajte vi┼íe