Facebook-u
Twitter-u
Dugo putovanje u Evropu: Kako do automobila koji manje zaga─Ĺuju?

Za pet godina u Srbiju je uvezeno ukupno oko 800 hiljada automobila, uglavnom sa Euro 3 standardom, većina je na dizel gorivo, mnogi bez katalizatora, polovina je starija od deset, dvanaest godina - dakle najgori su kad je u pitanju emisija štetnih gasova.

Problem zaga─Ĺenja vazduha nije nastao preko no─çi, pa se preko no─çi ne─çe ni re┼íiti. Kao i u mnogim drugim slu─Źajevima koji zahtevaju nepopularne mere, i ovde je najte┼że pokrenuti stvari sa mrtve ta─Źke.

Kao ┼íto smo ve─ç naglasili u prethodnom tekstu na ovu temu, motorna vozila nisu najve─çi zaga─Ĺiva─Źi vazduha u na┼íoj zemlji, ali jesu dovoljno zna─Źajan faktor da bismo im na sajtu B92 Automobili posvetili posebnu pa┼żnju.

O problemima zaga─Ĺenja u Srbiji nedavno smo razgovarali sa ministrom za za┼ítitu ┼żivotne sredine, Goranom Trivanom. Ministarstvo na ─Źijem je ─Źelu priprema mere za smanjenje zaga─Ĺenja, a u javnosti je najvi┼íe odjeknula vest o najavljenoj zabrani uvoza polovnih vozila sa Euro 3 motorima.

Trivan za B92 ka┼że da "u Srbiji od posledica uzrokovanih aerozaga─Ĺenjem godi┼ínje izgubimo preko 6.500 ljudi. To je decenijski problem, ne samo na┼í, ve─ç i ─Źitavog regiona, najve─çi gradovi zemalja u regionu su vi┼íe zaga─Ĺeni nego mi".

On navodi da u svakom gradu postoji nekoliko faktora koji uti─Źu na zaga─Ĺenje vazduha - industrijski kapaciteti, postrojenja za grejanje, individualne kotlarnice i naravno, saobra─çaj.

Obja┼ínjava i da je prekomerno zaga─Ĺenje vazduha najvi┼íe izra┼żeno tokom zimskog perioda jer se tro┼íi mnogo vi┼íe energenata za proizvodnju elektri─Źne energije ili grejanje u odnosu na ostatak godine ÔÇô ali dodaje da ove, kao i prethodnih godina, zvani─Źni podaci pokazuju da je zaga─Ĺenje prisutno i van grejne sezone.

"Kada je javnost, Ministarstvo i ja kao ministar reagovalo na zaga─Ĺivanje vazduha kada grejna sezona jo┼í nije po─Źela i kada nije bilo uticaja stacionarnih izvora zaga─Ĺenja, evidentno je bilo da je mobilni izvor, odnosno saobra─çaj emisijom ┼ítetnih gasova najvi┼íe doprineo zaga─Ĺenju i lo┼íem kvalitetu vazduha u Beogradu i drugim ve─çim gradovima. Srazmera zaga─Ĺivanja vazduha u Beogradu se tada, kao i i drugim prilikama, ┼íto su pokazali tzv 'pikovi', menjala u korist ili na ┼ítetu uticaja saobra─çaja", ka┼że Trivan.

Trivan ka┼że da "u Beogradu koji nema naro─Źito razvijenu industriju, pa samim tim ni industrijsko zaga─Ĺenje, osim od termoelektrane Nikola Tesla, koja je konstantni zaga─Ĺiva─Ź, dakle u danima kada nisu radile ni gradske toplane i individualne kotlarnice, niti je bilo uticaja paljenja strnjike, saobra─çaj se pokazao velikim ako ne i najve─çim uzro─Źnikom zaga─Ĺenja vazduha".

"Evidentno je da je saobra─çaj, njegova visoka u─Źestalost, veliki broj uvezenih automobila i vozila sa zastarelim motorima, dramati─Źno prisutni zaga─Ĺiva─Ź, neprijatelj na┼íeg zdravlja i da je poslednji ─Źas da svi toga postanemo svesni i da obratimo pa┼żnju na to kakve automobile vozimo", dodaje on.

Prema izve┼ítaju Agencije za za┼ítitu ┼żivotne sredine dat je uticaj drumskog saobra─çaja na emisije azotnih oksida, PM10, PM2,5 pa je za niz godina unazad, zaklju─Źno sa 2018. godinom utvr─Ĺeno da u ukupnim emisijama azotnih oksida sektor drumski saobra─çaj je bio na drugom mestu sa doprinosom od 23-25% u ukupnim nacionalnim emisijama, uprose─Źeno za celu teritoriju Srbije.

Trivan ka┼że da se trenutno ne raspola┼że podacima koliki je stvaran uticaj na kvalitet vazduha koji poti─Źe od motornih vozila, odnosno saobra─çaja, ali da se mo┼że konstatovati da u zavisnosti od vi┼íe razli─Źitih faktora uticaj saobra─çaja na kvalitet vazduha u smislu azotnih oksida, kao i suspendovanih ─Źestica PM10 i PM2.5, prema┼íuje u velikoj meri uprose─Źene vrednosti Izve┼ítaja Agencije za celu teritoriju Srbije.

Iako je najavljena zabrana uvoza Euro 3 polovnjaka najvi┼íe odjeknula u medijima, dodaje on, nju bi trebalo da prate i neke druge mere, uklju─Źuju─çi i subvencije/olak┼íice za kupovinu/kori┼í─çenje ekolo┼íki prihvatljivih automobila poput hibrida, elektri─Źnih automobila, vozila koja koriste plin i metan...

Na pitanje koje konkretne mere bi mogle da se primene, Trivan odgovara da ─çe Ministarstvo za┼ítite ┼żivotne sredine u bud┼żetu za ovu godinu poku┼íati da obezbedi subvencije za hibridna i elektri─Źna vozila. Tako─Ĺe, dodaje, od 1. januara je uvedeno osloba─Ĺanje od dela poreza na upotrebu hibridnih i elektri─Źnih vozila.

"Mora se re┼íiti i pitanje ekolo┼íkih taksi koje postoje na uvoz novih a ne polovnih automobila kako je sada slu─Źaj i ┼íto je svojevrsni paradoks", nagla┼íava on.

Šta dalje?

U Srbiji trenutno ne postoje gotovo nikakvi podsticaji za nabavku ekolo┼íki prihvatljivih automobila. Izuzetak je ve─ç pomenuta odluka Vlade Srbije kojom je od 1. januara uvedeno osloba─Ĺanje dela poreza na upotrebu hibridnih i elektri─Źnih automobila, odnosno vozila koja u svom pogonskom sklopu imaju barem jedan elektromotor.

Me─Ĺutim, ta mera ne uti─Źe na sni┼żenje maloprodajne cene ovih vozila ÔÇô koja su po pravilu znatno skuplja od vozila sa SUS motorima ekvivalentne klase i performansi ÔÇô ┼íto je jedna od najve─çih prepreka za potencijalne kupce.

U teoriji postoje brojni vidovi mogu─çih podsticaja na nivou dr┼żavne samouprave koje Srbija mo┼że da sprovede, da navedemo samo neke:

  • subvencije pri kupovini ÔÇô subvencionisanje cene ko┼ítanja prema klijentu
  • poreske olak┼íice i ukidanje taksi ÔÇô smanjenje poreza fizi─Źkim ili pravnim licima
  • podr┼íka u finansiranju i izgradnji infrastrukture za punjenje vozila - mre┼że punja─Źa, ali i ku─çnih punja─Źa, kao i punja─Źa na poslu
  • besplatan parking u svim ili odre─Ĺenim zonama
  • dozvoljena vo┼żnja ┼żutom trakom
  • besplatna putarina
  • popust na elektri─Źnu energiju za punjenje
  • dozvoljen ulazak u strogi centar grada (ukoliko je zabranjen drugim vozilima)
  • posebna subvencija za ve─çe zaga─Ĺiva─Źe - taxi vozila, rent-a-car, auto-┼íkole...

Va┼żno je napomenuti da je neke od ovih mera mogu─çe primeniti i bez kori┼í─çenja bud┼żetskih sredstava, pa u tom smislu gra─Ĺani koji ne koriste ove beneficije, a "pune" bud┼żet, ne bi bili o┼íte─çeni.

Sa druge strane, bez podsticaja, bilo direktnih ili indirektnih kroz odre─Ĺene beneficije, ne─çemo daleko odma─çi, a broj hibridnih i elektri─Źnih automobila na na┼íim ulicama bi─çe i dalje simboli─Źan. Bez subvencija, barem u prvim godinama, to ne bi uspele ni druge dr┼żave koje su ve─ç ostvarile zna─Źajan napredak na tom planu.

Prelazak sa vozila sa SUS motorima na elektrifikovane ili potpuno elektri─Źne ─Źak i u razvijenim zemljama traja─çe decenijama pa bi u tom me─Ĺuperiodu u Srbiji trebalo uvesti podsticaje koje su vi┼íe primereni na┼íem ┼żivotnom standardu.

Stru─Źnjaci smatraju da je trenutno najve─çi potencijal u podsticanju gra─Ĺana i privrede za kupovinu vozila sa pogonom na plin (TNG) i metan (CNG) u smislu smanjenja akciza, poreskih olak┼íica na upotrebu, izgradnje ve─çeg broja stanica (pumpi) za metan i sl.

Osim toga treba primeniti sistemske mere u ve─çim gradovima, ka podsticanju upotrebe javnog prevoza, vo┼żnje bicikala, ali i mopeda i motocikala manje kubika┼że.

U tom smislu, zanimljiva je vest da je Novosadska biciklisti─Źka inicijativa ove nedelje podnela Ministarstvu za┼ítite ┼żivotne sredine i Vladi Srbije predlog da se subvencioni┼íe kupovina bicikala, kako bi se smanjilo zaga─Ĺenje vazduha u gradovima.

Uz glavnu tranzitnu saobra─çajnicu kroz na┼íu zemlju, Koridor 10, postavljeno je nekoliko brzih punja─Źa za elektri─Źne automobile, a sli─Źni punja─Źi su instalirani i u pojedinim javnim i gara┼żama tr┼żnih centara u Beogradu, kao i u nekim hotelima.

CarGo u voznom parku ima i elektri─Źni Jaguar I-Pace. Prema njihovom iskustvu ovaj automobil sa jednim punjenjem u gradskim uslovima pre─Ĺe oko 320 km. Nakon toga, 80 odsto baterije mo┼że da se dopuni za oko 45 minuta na brzom punja─Źu.

Treba ista─çi i one koji svojim primerom tako─Ĺe poku┼íavaju da uti─Źu na dru┼ítvenu svest, ali i da ohrabre dr┼żavne organe da ubrzaju dono┼íenje odluke o podsticajima za kupovinu ekolo┼íki prihvatljivih vozila.

Tako se Udru┼żenje CarGo nedavno pohvalilo da je u poslednje vreme nabavilo zna─Źajan broj ekolo┼íki prihvatljivih vozila (na hibridni i elektri─Źni pogon).

"U cilju da svojim korisnicima ponudimo ┼íto kvalitetniju uslugu i uti─Źemo na to da Beograd i Srbija postanu zelenije i zdravije mesto za ┼żivot odlu─Źili smo se da pro┼íirimo svoju flotu najnovijim automobilima", ka┼że Aleksandar Vu─Źi─ç, predsednik Udru┼żenja gra─Ĺana CarGo za B92 i navodi da je tako nastala Biznis klasa sa 100 luksuznih automobila, me─Ĺu kojima su i potpuno elektri─Źni Jaguari I-Pace.

Kako obja┼ínjava, u floti CarGo trenutno ima 50 hibridnih automobila i 17 elektri─Źnih.

Na pitanje ┼íta ih je podstaklo da za svoj vozni park nabave upravo tu vrstu automobila iako ne postoje olak┼íice i subvencije pri kupovini ovakvih vozila u Srbiji, iz CarGo navode da ┼żele da "menjaju sliku Beograda i Srbije" i dodaju da im je cilj da 2023. godine cela CarGo flota bude sastavljena isklju─Źivo od elektri─Źnih automobila i hibrida.

Da bi se to i ostvarilo, jedan od preduslova jeste i mre┼ża punja─Źa za elektri─Źne automobile, koja u Srbiji i dalje nije dovoljno razvijena.

U Srbiji i dalje nisu dovoljno zastupljeni punja─Źi za elektri─Źne automobile, ali ekspanzija mre┼że stanica za punjenje elektri─Źnih automobila je proces koji se kontinuirano razvija.

U Beogradu postoje brzi punja─Źi u British motors grupi i Porscheu. Postoje i punjaci do 22 kW snage na jo┼í par lokacija u gradu, kao na primer na Obili─çevom vencu i u Merkator centru, ali na jo┼í par lokacija, uglavnom ispred hotela i banaka.

Zbog toga u CarGo ka┼żu da su "trenutno u pregovorima sa jednom kompanijom koja je lider elektro punja─Źa u jugoisto─Źnoj Evropi".

Izvor: b92.net

 

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mi┼íljenja kojima se podsti─Źe diskriminacija, mr┼żnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etni─Źkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem u─Źinjeno krivi─Źno delo.

Komentari koji sadr┼że govor mr┼żnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne gre┼íke ili na uredjiva─Źku politiku kaskooriguranje.info takodje ne─çe biti objavljeni.

Sadr┼żaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, ve─ç samo autora komentara!

Va┼íe sugestije ili primedbe mo┼żete da po┼íaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
22┬░C
Vazdušni pritisak: 1024 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 7 km/h
2024-04-16
27┬░C
2024-04-17
13┬░C
2024-04-18
12┬░C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na grani─Źnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo pobolj┼íali Va┼íe korisni─Źko iskustvo. Saznajte vi┼íe