Facebook-u
Twitter-u

Pre izlaska motornog vozila iz Srbije neophodno je obezbediti zelenu kartu za svoje motorno vozilo, koja u svojoj su┼ítini predstavlja polisu osiguranja od auto-odgovornosti u dr┼żavama ─Źlanicama sistema zelene karte (sve evropske dr┼żave). Pri obezbe─Ĺenju zelene karte, kod osigurava─Źa koji je prodaje, obavezno treba proveriti da li ona va┼żi za dr┼żavu ili dr┼żave koje se planiraju posetiti. Ova zelena karta je uslov ulaska motornim vozilom sa na┼íim registarskim oznakama u planiranu dr┼żavu (dr┼żave), u protivnom mora se platiti "grani─Źno osiguranje" koje je u osnovi skuplje. Ono ┼íto je najbitnije, ukoliko na┼í dr┼żavljanin svojim motornim vozilom i svojom krivicom pruzrokuje ┼ítetu u pose─çenoj zemlji, tu ┼ítetu ne─çe platiti on, ve─ç posredno, doma─ça osiguravaju─ça kompanija koja je prodala zelenu kartu. Ovo je osnovni razlog za┼íto zelenu kartu treba obezbediti kod pouzdanog i me─Ĺunarodno priznatog doma─çeg osigurava─Źa.

Me─Ĺutim, ukoliko na┼í dr┼żavljanin pretrpi ┼ítetu u pose─çenoj dr┼żavi krivicom dr┼żavljanina te dr┼żave, tada zelena karta, formalno, ne igra nikakvu ulogu. Savetujemo da u ovakvim slu─Źajevima obavezno treba obezbediti uvi─Ĺaj i zapisnik policije pose─çene dr┼żave, a nakon toga odmah podneti direktni od┼ítetni zahtev osiguravaju─çoj kompaniji iz dr┼żave koja je osigurala odgovornost ┼ítetnika, i koja ┼ítetu treba da isplati. U ovakvim slu─Źajevima, sigurno da na┼í o┼íte─çeni dr┼żavljanin mo┼że ra─Źunati na pomo─ç od strane doma─çe osiguravaju─çe ku─çe koja mu je izdala zelenu kartu pri obradi i naplati ┼ítete.

Dana 22.11.2011. godine kompletiran je proces pristupanja Republike Srbije Multilateralnom sporazumu (MA) koji je poznat i kao Sistem registarske oznake. Ovaj sporazum su, osim Srbije, potpisali i predstavnici 32 nacionalna biroa osigurava─Źa zemalja evropskog privrednog prostora i pridru┼żenih zemalja.

Multilateralni sporazum stupio je na snagu 01.01.2012. godine, ─Źime je prestala obaveza da motorna vozila koja se uobi─Źajeno nalaze na teritoriji Republike Srbije poseduju me─Ĺunarodnu kartu osiguranja od auto-odgovornosti (zeleni karton) prilikom ulaska na teritoriju neke od zemalja potpisnica.
To prakti─Źno zna─Źi da je za vozila iz Republike Srbije od 01.01.2012. godine, prilikom ulaska na teritoriju neke od zemalja potpisnica, kao dokaz o postojanju osiguranja od auto-odgovornosti dovoljna registarska oznaka, odnosno registraciona nalepnica koja se dobija prilikom registracije vozila.
Zemlje potpisnice Sporazuma (MA) su:

Austrija, Bugarska, Belgija, ─îe┼íka Republika, Kipar, Nema─Źka, Danska, ┼ápanija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (uklju─Źiv Kanalska ostrva i ostrvo Man), Gr─Źka, Ma─Ĺarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, ┼ávedska, Slova─Źka, Slovenija, Hrvatska, ┼ávajcarska (uklju─Źiv Lihten┼ítajn), Andora, Norve┼íka i Island.

Zeleni karton tako─Ĺe nije potrebna voza─Źima iz Srbije prilikom ulaska u Crnu Goru, koja sa Srbijom ima potpisan poseban bilateralni sporazum.

Zeleni karton, kao potvrda o osiguranju od auto-odgovornosti, ostaje obavezan dokument za vozila koja se uobi─Źajeno nalaze na teritoriji Republike Srbije, a kojima se ulazi na teritoriju neke od slede─çih zemalja:

Rusija, Makedonija, BiH.

Posedovanjem na┼íeg zelenog kartona prilikom boravka u nekoj od  navedenih zemalja obezbe─Ĺena vam je osiguravaju─ça za┼ítita za eventualne materijalne i nematerijalne ┼ítete koje mo┼żete pri─Źiniti tre─çim licima u saobra─çajnoj nezgodi.

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mi┼íljenja kojima se podsti─Źe diskriminacija, mr┼żnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etni─Źkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem u─Źinjeno krivi─Źno delo.

Komentari koji sadr┼że govor mr┼żnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne gre┼íke ili na uredjiva─Źku politiku kaskooriguranje.info takodje ne─çe biti objavljeni.

Sadr┼żaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, ve─ç samo autora komentara!

Va┼íe sugestije ili primedbe mo┼żete da po┼íaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
13┬░C
Vazdušni pritisak: 1012 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: JJI
Brzina vetra: 13 km/h
2024-02-25
18┬░C
2024-02-26
18┬░C
2024-02-27
17┬░C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na grani─Źnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo pobolj┼íali Va┼íe korisni─Źko iskustvo. Saznajte vi┼íe